Regulile elementare de bune maniere au ramas neschimbate - de exemplu, trebuie in continuare sa astepti sa ti se raceasca mancarea in loc sa sufli in ea, sa nu pui coatele pe masa sau sa iti tii spatele drept. 

Unele insa au suferit modificari, iar asta datorita influentei venite din partea altor culturi. Pizza calzone, de exemplu, se mananca cu mainile. La fel si mancarurile orientale care se impart intre meseni.

"Manierele la masa nu mai promoveaza o conduita rigida, invechita. Ele exista ca ghid, dar nu ar trebuie sa strice placerea unei mese".

Cum sa mananci cu degetele la restaurant

1. Rupe mancarea in bucati mai mici. Intotdeauna pune-le pe farfurie inainte sa le servesti

2. Cand mananci cu degetele, poate fi tentant sa te apleci spre farfurie. Evita sa faci asta. De asemenea, nu-ti pune coatele pe masa.

3. Daca mancarea e prea fierbinte sa o atingi, inseamna ca e prea fierbinte sa o mananci. Evita sa o sufli in speranta ca se va raci. Ai rabdare

4. Foloseste servetele si nu-ti linge degetele niciodata. Daca iti ramane mancare in jurul gurii, foloseste servetelele ca sa te cureti. 

5. Chiar daca persoanele de langa tine mananca cu mana, daca tu preferi sa folosesti cutit si furcilita, nu este nicio problema.