Pe lista ingredinetelor bune de dat pe razatoare includem din start, radacinoasele (morcovi, telina, hrean, ghimbir) pe care le poti pregati astfel pentru sosuri si salate, cartofii (cruzi sau fierti) pe care ii pui in salate sau amestecuri de chiftele si crochete, biscuitii pentru prajituri. Mai sunt, insa, cateva ingredinete surpriza pe care nici nu te gandeai ca le-ai putea folosi rase.

Rosii

Acesta ni se pare cel mai tare truc din bucatarie descoperit in ultima vreme. Taie rosiile in jumatate si rade pe zimtii mari pulpa. Vei putea sa scapi usor de coaja de rosie ramasa, iar sucul cu pulpa maruntita poate fi folosit in vinegrete, sosuri salsa, sosuri de paste, topping pentru pizza si sandvisuri sau pentru un gazpacho racoros.

Usturoi

In loc sa folosesti presa, care uneori e greu de apasat, sau sa toci marunt cu lama cutitului, fara sa iti tai si degetele, poti sa razi cateii de usturoi pe care ii foloseti in mancaruri, sosuri sau salate. Pentru rezultate bune foloseste partea de razatoare cu zimtii cei mai fini, pe care razi de obicei coaja de citrice.

Banane congelate

Pentru un desert racoros, congeleaza o banana decojita timp de 6 ore, apoi da-o pe razatoare prin zimtii mari. Peste banana rasa adauga un strop de sos de ciocolata si fulgi de migdale si te poti rasfata cu un desert usor de facut.

Unt rece

Nu e nevoie de unt inghetat ca sa il poti trece usor pe razatoare. Este suficient sa fie atunci scos din frigider. Poti sa razi unt rece peste legume sau carne pentru a da o aroma placuta si mai multa savoare preparatelor rumenite in cuptor.

Paine prajita

Dupa modelul biscuitilor folositi in prajituri, iti poti face singur si pesmet proaspat pentru retetele tale.

Oua

Cateva oua fierte tare, rase pe zimtii mari ai razatorii, se vor transforma intr-un topping perfect pentru paste, sparanghel la cuptor sau salate de cruditati.

Carbune

Acesta este un ingredient care ne-a surprins si pe noi, dar cei de la revista Bon Appétit sustin ca se poate si este indicat daca vrei sa dai preparatelor tale o aroma afumata, fara sa le pui pe gratar. Mai exact, poti sa razi o bucata de carbune de la gratarul din week-end si sa il amesteci cu sare Kosher, iar apoi sa le pisezi bine intr-un mojar. E nevoie de o singura lingurita de carbune ras pentru 250 gr de sare. Aceasta sare afumata poate fi folosita pentru fripturi sau garnituri de legume la cuptor.