Mierea

Pe langa faptul ca are o multime de beneficii pentru sanatate, mierea este cunoscuta si pentru proprietatea de a rezista in fata bacteriilor. Ceea ce inseamna ca desi isi schimba culoarea si se cristalizeaza, nu expira niciodata si poate fi mancata oricand. Mai mult, arheologii au descoperit miere veche de 3000 de ani in mormintele egiptene si era numai buna de mancat. :-) 

 

Orezul

Daca tii orezul (negatit, evident) intr-un dulap sau in frigider, nu trebuie sa iti faci griji pentru data lui de expirare. Orezul alb, cel salbatic, orezul arborio, jasmine sau basmati au un termen de “viata” nelimitat. Singura exceptie o face orezul brun, care are un continut ridicat de ulei si se poate deveni ranced dupa o perioada.

 

Sarea

Avand in vedere ca sarea este unul dintre cei mai vechi conservanti, nu este de mirare ca nu expira niciodata. Singurul lucru care i se poate intampla este sa absoarba umezeala asa ca ai grija sa o depozitezi intr-un borcan sau recipient bine inchis.

 

Zaharul

La fel ca sarea, zaharul poate rezista oricat, mai ales daca sta departe de umezeala si de caldura. Si nu vorbim doar despre zaharul pur, ci despre toate formele lui: zahar granulat, zahar brun, zahar pudra, cuburi de zahar. 

 

Amidonul

E bine sa ai tot timpul amidon in bucatarie (fie daca vrei sa ingrosi un sos, o crema de prajituri sau chiar sa il folosesti la curatenie), iar de-acum stii ca nu trebuie sa iti faci probleme pentru data lui de expirare. Trebuie doar sa-l depozitezi intr-un loc uscat. 

Otetul

Precum sarea, otetul este unul dintre cei mai vechi conservanti (babilonienii il foloseau inca din anii 5000 i.Hr.). Iar datorita pH-ului sau scazut, este si unul dintre alimentele care nu expira niciodata. Asa ca stai fara griji si pastreaza o sticla de otet in casa pentru dressinguri, marinate si sosuri.