Cei care sufera de intoleranta la gluten, ocolesc cat mai mult produsele pe baza de faina. Vegetarienii ocolesc carnurile, iar cei care tin la silueta ar face orice sa isi transforme mesele de dieta intr-unele mai apetisante. Pentru fiecare in parte am gasit cate un truc surprinzator prin care ingredientele cele mai comune sau unele banale se transforma in vedete. Si chiar daca gatitul sanatos nu este principala ta tinta, cu siguranta vei gasi ceva interesant de testat.

1. Castravetii sunt noile baghete pentru sandvisuri
Ai nevoie de un castravete mare  si lung (englezesc), o lingura si cateva din ingredientele preferate pentru sandvis.  Taie capetele castravetelui, taie-l in jumatate si curata-i cu lingura miezul cu seminte. Taie-l in 3-4 bucati pe lungime (in functie de cat de mare este castravetele ales). In locul miezului adauga salatele preferate, bucatele de ton, curcan, pasta de avocado sau crema de branza.

2. Cartofii sunt noul blat pentru quiche
Oricat de tare iubesti aceste tarte frantuzesti, le ocolesti tocami pentru ca aluatul de tarta este greu de facut sau contine faina si mult unt. In locul lui poti folosi cartofi rasi congelati, amestecati cu sare, piper si pudra de usturoi. Foloseste-i pentru a forma o baza in forma de quiche sau intr-o tava pentru briose pentru a coace mai multe miniquice-uri. Pune totul la cuptor pana cand cartofii se rumenesc putin, apoi continua cu umplutura preferata pentru quiche si coace pana cand totul se incheaga.

Ai nevoie de o reteta buna de quiche? Avem cateva delicioase pentru tine


3. Dovleceii sunt noile paste sanatoase
Pastele clasice pot fi inlocuite cu unele pregatite din dovlecei, zucchini, morcovi sau dovleac, o alternativa perfecta pentru feluri de mancare usoare si sanatoase. Iti spunem cum se pregatesc AICI.

4. Bananele se pot transforma in cea mai buna inghetata
Din banane coapte poti face inghetata la fel de bine cum faci un shake sau smoothie si ii poti adauga si aromele favorite pentru varietate. Este varianta ideala si pentru cei care sunt vegani, care au intoleranta la lactate sau tin regim fara zahar.  Iti dam reteta AICI.

5. Dulceata preferata se poate transforma in sos pentru friptura
In loc sa cumperi sosuri scumpe de la magazin sau, mai rau, pline de conservanti alege dulceata favorita si transforma-o din deliciu la micul dejun in sos pentru friptura de la cina. Cu ajutorul unui stop de otet, putia ceapa si usturoi vei da savoare unui astfel de preparat.

Gateste ceapa si usturoiul tocate marunt intr-o lingura de ulei incins, timp de cateva minute. Adauga un borcan intreg de dulceata, 2 linguri de otet si un praf de piper. Lasa totul sa se gateasca la foc mic 15 minute, iar dupa aceea ajusteaza-i gustul. Cele mai bune combinatii sunt: dulceata de fructe de padure, otet balsamic si pudra de usturoi pentru fripturi la cuptor; dulceata de caise cu otet de mere si cardamon pentru carnea de porc sau dulceata de portocale cu otet de orez si ghimbir pentru carnea de pui.

Sursa poze: www.thekitchn.com