1. Citeste toate instructiunile
Inainte sa te apuci de prepararea mancarii, citeste toti pasii pe care trebuie sa-i urmezi. Ideea este sa te organizezi corect si sa incepi cu alimentele care se prepara cel mai greu. De exemplu, daca faci paste, pune-le la fiert mai intai de toate, apoi apuca-te de celelalte ingrediente.

2. Pregateste ingredientele
Chefii se misca atat de repede in bucataria unui restaurant tocmai pentru ca au un "mise-en-place", adica toate ingredientele sunt la indemana si sunt pregatite pentru a fi folosite.

3. Organizeaza-ti corect bucataria
Pune ingredientele pe care le folosesti frecvent (ulei, sare, piper, condimente) cat mai aproape de zona in care gatesti. Apoi, organizeaza-ti si frigiderul: pune semi-preparatele in acelasi loc, fructele in sertarul lor special, carnea separat. Totul trebuie organizat cat mai logic.

4. Gandeste dinainte
Daca ai un program extrem de incarcat si bine pus la punct, hotaraste-te din timp si ce vrei sa mananci seara. Daca vrei sa gatesti carne, de exemplu, pune alimentele congelate la decongelat inainte sa pleci la serviciu, astfel incat sa fie gata de preparare atunci cand te intorci.

5. Fierbe apa mai repede
Paste sau legume, orice te-ai hotari sa prepari rapid, depind de cat de repede fierbe apa. Truc: pune apa fierbinte de la robinet la fiert si nu-i pune sare (oamenii de stiinta sustin ca sarea creste temperatura de fierbere a apei, asadar o face sa fiarba mai greu).

Tags: cina, trucuri