Cele mai multe retete nu spun clar daca ai nevoie de ceapa rosie sau de ceapa galbena. Si chiar daca folosind ce ai la indemana nu risti sa strici reteta, e pacat sa nu faci din mancarea ta ceva savuros si gustos utilizand exact ceapa potrivita pentru fiecare reteta in parte.

Ceapa galbena
Este cea mai folosita si cea mai des gasita la piata sau la supermarket. Gustul sau se potriveste cu aproape orice. Practic, daca reteta nu precizeaza ce fel de ceapa sa folosesti, mergi la sigur daca o alegi pe cea galbena. In stare cruda, ceapa galbena are un gust usor iute si intepator, dar acesta se atenueaza dupa ce e gatita. Cu cat o gatesti mai mult cu atat, gustul ei va fi mai dulce. Poti folosi ceapa galbena la aproape orice, dar se potriveste cel mai bine in feluri de mancare ce au nevoie de un timp lung de gatire, cum sunt tocanitele, bazele de supa sau ciorba, pentru inele de ceapa, pentru garnituri de legume la cuptor.

Ceapa alba
In cele mai multe cazuri poate substitui cu succes ceapa galbena intr-o multime de retete. Are o aroma si un miros mult mai puternic decat ceapa galbena si un continut mult mai mare de apa. De aceea, ceapa alba devine foarte crocanta atunci cand este prajita sau sotata. Cel mai des este folosita in bucataria mexicana pentru ca textura lor este perfecta in salsa, sosuri chutney sau in alte preparate crude.

Ceapa rosie
Are o aroma mai putin pronuntata in comparatie cu ceapa galbena si cea alba. De aceea este cea mai potrivita pentru a fi consumata in stare cruda si in preparate reci: in salate, in salsa, topping pentru burgeri sau sandvisuri. Poate fi folosita si pentru a fi gatita, dar prin preparare termica isi pierde aroma.

Ceapa verde
Este o prezenta obisnuita in preparatele asiatice si sud americane, dar este potrivita si in alte tipuri de retete, pentru ca aroma nu este puternica. Partile albe de la acest tip de ceapa sunt mai potivite pentru a fi gatite, in timp ce partile verzi pot fi adaugate in salate sau ca garnitura pentru alte preparate.

Salota (hasma)
Este un tip de ceapa foarte des folosit in bucatariile restaurantelor, iar Anthony Bourdain spunea in Kitchen Confidential, ca este ingredientul care face diferenta intre mancarea gatita acasa si o mancare de top. Salotele sunt dulci si putin iuti. Pot fi folosite in orice fel de retete, mai ales in stare cruda, atunci cand iti doresti ca aroma cepei sa nu acapareze tot preparatul.

Pentru inspiratie, iti dam 5 retete cu ceapa in rol principal pe care sa le testezi si tu: