1. Potriveste forma pastelor cu tipul sosului
Italienii folosesc mai putin sos decat o facem noi in general. Fac aceste lucru pentru ca ei vor sa simta si gustul pastelor, nu doar al sosului. Asa ca, daca pastele sunt de calitate buna, nu le scufunda neaparat in sos. Regula generala e sa folosesti o cantitate de sos egala cu cantitatea de paste, iar pastele sa fie adaugate dupa ce sunt fierte in tigaia in care este pregatit sosul. Insa, sosul Pesto poate fi folosit fara a fi incalzit in prealabil. Este necesara doar amestecarea sa usoara cu pastele.

In Italia sunt peste 300 de tipuri de paste, fiecare dintre ele provenind dintr-o anumita regiune. Unor forme diferite ar trebui sa corespunda sosuri diferite. Spre exemplu pastele scurte precum Penele se potrivesc perfect cu sosuri ce contin carne tocata precum Bolognese sau cu sosuri pe baza de legume. Pastele Fettucine sau Pappardelle se potrivesc mai bine cu sosuri consistente si cremoase iar pastele lungi si groase si Cannelloni sunt ideale pentru cuptor.

2. Foloseste o cantitate corecta de apa
Majoritatea oamenilor nu folosesc un vas suficient de mare sau suficienta cantitate de apa pentru a gati pastele. Regula este folosirea unui litru de apa la fiecare 100g de paste.

3. Nu uita de sare
Apa sarata ajuta la intensificarea aromei pastelor. Sarea se adauga doar inainte ca apa sa atinga punctul de fierbere insa cu putin inainte de a adauga pastele. Pentru rezultate optime, adaugati 7 grame de sare la fiecare litru de apa.

4. Uleiul si apa nu se amesteca.
Cand folositi paste de calitate, nu este nevoie sa adaugati ulei. Acesta va face ca pastele sa devina alunecoase si astfel sosul se va scurge de pe ele. Uleiul se adauga doar cand se folosesc paste de calitate inferioara pentru a mai reduce din efectul de lipire a pastelor pe vasul in care fierb.

5. Gateste-le Al dente
Pastele, asa cum le consuma italienii, sunt gatite "al dente". Literal aceasta inseamna "la dinte" sau usor ferme la mestecat. In mod ideal, acestea pot fi gustate direct din vasul in care fierb si cand consistenta optima este atinsa iar apa scursa, ar trebui mutate in tigaia in care se fierbe sosul.