Oul este un ingredient surprinzator pentru ca e atat de versatil si isi face loc in foarte multe retete. Dar nimic nu e mai bun decat oul simplu alaturat unor ingrediente gustoase, caruia sa ii admiri in toata splendoarea forma si galbenusul.

Mini tarte cu ou, ciuperci si bacon

Sunt toate ingredientele delicioase ale unui mic dejun imbinate intr-un aluat de tarta. Poti savura acest fel alaturi de salate chiar si la pranz sau cina. Il poti face intr-o forma mare de tarta sau in forme mici pentru portii separate.

Ingrediente (pentru 4 portii):

Pentru aluat:

  • 300g faina
  • 150g unt rece, taiat cubulete
  • 8 linguri apa rece
  • sare

Pentru umplutura:

  • 2 lingurite ulei de masline
  • 150 bacon tocat marunt
  • 4 oua
  • 4 linguri smantana
  • ½ cescuta branza feta rasa
  • ½ ceascuta ciuperci feliate subtire
  • ½ ardei gras rosu, tocat marunt
  • cimbru
  • sare
  • piper

Pregateste aluatul de tarta (pate brisee) dupa metoda de la Lectia de gatit, dar nu il coci in orb. Cat aluatul sta la frigider, incinge cuptorul la 220C si unge cateva forme mici de tarte.

Incinge uleiul intr-o tigaie si soteaza baconul la foc mediu pana se rumeneste. Scoate-l pe servetele de hartie care sa extraga grasimea in exces.

In aceeasi tigaie soteaza ciupercile si ardeiul cu putina sare, piper si cimbru. Intinde aluatul in formele de tarta (ce ramane poate fi pastrat la congelator).

Sparge in fiecare forma cate un ou si presara in jurul lui bacon, ciuperci, ardei. Presara deasupra branza feta si smanatana.

Inainte sa introduci formele in cuptor coboara temperatura la 180C. Coace-le 25-30 de minute pana cand oul se incheaga. Serveste-le fierbinti.

Sursa reteta si foto: Amateur cook, professional eater

Oua coapte in cuiburi pufoase cu chili

Niste mici norisori facuti din albusuri vor fi companionul perfect pentru galbenusurile coapte. Sunt felul care ii va cuceri pe copii (in cazul lor poti pune mai putin ardei iute) sau surpriza pentru urmatorul brunch cu prietenii.

Ingrediente (pentru 4 portii):

  • 4 oua la temperatura camerei
  • 2 fire ceapa verde 
  • 50g parmezan ras
  • 2 felii prosciutto prajite bine si maruntite
  • 2 lingurite ardei rosu iute, tocat marunt (poti folosi si fulgi de ardei)
  • sare si piper

Incinge cuptorul la 230C. Separa ouale, pastrand fiecare galbenus intr-un recipient separat.

Pune albusurile intr-un bol si bate-le spuma (5-6 minute). Amesteca in spuma parmezaul ras, ceapa verde, baconul maruntit si ardeiul iute.

Aseaza 4 gramajoare din aceasta spuma intr-o tava, pe o hartie de copt. Formeaza o adancitura in mijlocul fiecareia dintre ele. Pune tava la cuptor pentru 3 minute pana cand se rumenesc putin, dar nu sunt coapte complet.

Apoi, cu grija, pune in fiecare adancitura cate un galbenus si baga tava la cuptor inca 4 -5 minute pana cand galbenusurile se intaresc, dar mijlocul este inca moale. Serveste-le fierbinti!

Sursa reteta si foto: Kitchen Tested

Oua coapte in cartof

Este o reteta care iti va lua un timp mai lung de gatire, dar merita efortul. Vei avea o masa satioasa, care le va face cu ochiul si copiilor.

Ingrediente (pentru 4 portii):

  • 4 cartofi medii
  • 50 gunt
  • 50g cascaval sau cheddar
  • 4 oua mici
  • sare si piper
  • patrunjel proaspat, tocat

Incinge cuptorul la 200 de grade. Spala cartofii si pune-i la copt timp de o ora si jumatate. Cand s-au copt, taie-le un capac (nu la jumatate) si lasa-i sa se raceasca putin. Scoate-le miezul cu o lingurita pana la cativa milimetri de coaja.

Miezul de cartof copt se zdrobeste si se amesteca cu unt, cascaval, sare si piper. Umple cojile de cartofi pregatite cu aceasta umplutura pana la jumatate de centimetru de marginile de sus.

Sparge in fiecare cartof un ou, condimenteaza cu sare si piper si coace-le timp de 30 de minute pana cand ouale se intaresc. Serveste fierbinte cu patrunjel tocat.

Reteta adaptata din Carte regala de bucate. Foto: Alina Barbu