1. Smatana rapida facuta din smantana pentru frisca

Cea mai buna alegere pentru a obtine o smantana dulce cu consistenta cu o textura perfecta este smantana grasa pentru frisca. Trebuie sa aiba peste 30% grasime ca sa obtii rezultate perfecte.

Ingrediente:

  • 240ml smantana grasa pentru frisca
  • 60ml lapte
  • ¾ lingurita otet de vin alb

Amesteca laptele cu otetul intr-un bol si lasa deoparte timp de 10 minute.

Pune smantana intr-un borcan cu capac, adauga laptele amestecat cu otet si amesteca bine. Acopera borcanul si lasa-l la temperatura camerei timp de 24 ore.

Dupa acest interval, s-a format smantana. Pune bocanul in frigider si foloseste smantana in decurs de o saptamana.

Sursa reteta: Allrecipes

2. Smantana facuta din iaurt

Ingrediente:

  • 400g iaurt
  • 1 lingurita suc de lamaie

Scoate iaurtul intr-o sita deasa, asezata deasupra unui bol. Acopera sita cu folie alimentara de plastic. Pune totul la frigider peste noapte.

A doua zi, arunca zerul scurs si scoate iaurtul intr-un bol. Adauga sucul de lamaie si amesteca bine.

Ajusteaza consitenta amestecului adaugand cate o lingura de apa fierbinte. Opreste-te cand ai ajuns la textura dorita.

Acopera bolul cu folie de plastic si pune smantana la frigider cel putin 2 ore inainte sa o consumi.

Sursa reteta: eHow