1.Nu toca usturoiul si ceapa prea devreme

In momentul in care le tai, cele doua elibereaza arome si mirosuri puternice care se accentueaza pe masura ce trec minutele. Cel mai bine e sa lasi aceasta operatiune exact inainte sa ai nevoie de ele in mancare. Daca ai tocat insa ceapa, pune-o intr-un bol cu apa amestecata cu bicarbonat de sodiu (1 lingura bicarbonat pentru 250ml apa). Asta va atenua gustul intepator.

2. Nu scoate semintele de la rosii

Daca reteta nu cere in mod clar acest lucru, e mai bine sa lasi semintele si pulpa intacte. Semintele si pulpa carnoasa care le inconjoara contin cea mai mare parte din savoarea rosiei.

3. Foloseste "grasimi" proaspete atunci cand gatesti

Untul si uleiurile pot capata un gust ranced daca nu sunt pastrate in conditii optime, iar acesta va strica aroma finala a mancarurilor. Pastreaza untul intotdeauna in frigider si lasa-l cat mai putin timp pe masa la temperatura camerei. Iar uleiurile tine-le mereu intr-un dulap sau loc racoros si intunecat.

Citeste si: 10 tipuri de ulei care dau un gust desavarsit mancarurilor

4. Tigaia trebuie sa fie bine incinsa

Este o regula simpla pe care o stiu toti marii bucatari. Inainte sa adaugi orice fel de ingredient in tigaie asigura-te ca ai incins-o bine pentru ca odata ce adaugi carnurile sau legumele temepratura de la suprafata va scadea si vei pierde startul. Practic, ai rabdare pana cand uleiul incepe sa sfaraie daca vrei sa sotezi legume sau pana cand aproape icepe sa fumege daca vrei sa pui carne.

5. Nu este intodeauna nevoie sa cureti tigaia de arsuri

In cazul sosurilor, de exemplu, este bine sa lasi acele bucatele caramelizate de la carnuri pe baza tigaii, pentru ca sunt cele care vor da savoare. Mai bine deglaseaza tigaia cu un lichid (vin, supa sau suc de citrice) si racaie cu o spatula de lemn resturile arse pentru a le incorpora in sos.

6. Nu exclude zaharul de pe lista condimentelor

Sarea si piperul nu iti lipsesc, dar e bine sa ai si un strop de zahar la indemana mai ales daca vrei sa accelezi procesul de rumeniere. Un praf de zahar va da o culoare frumoasa carnurilor de pasare sau legumelor rumenite in tigaie.

Citeste si: 8 lucruri pe care nu le stiai despre zahar

7. Aromatizeaza uleiul in care gatesti

Este foarte simplu daca adaugi la inceput in uleiul incins mirodenii uscate, condiemnte, ierburi aromatice, pe care sa le gatesti 1-2 minute. Abia apoi poti adauga alte ingrediente ca sa continui reteta.

8. Ai rabdare cand coci paine, placinte sau alete produse de patiserie

O crusta rumena este echivalentul unui gust perfect in cazul lor. Lasa-le sa capate o culoare aurie frumoasa la suprafata. Pentru placinte sau alte aluaturi ai grija, insa, sa nu se rumeneasca prea tare la baza.

9. Nu uita de umami

Adica de gustul suprem si ingredientele care il asigura in orice reteta. Practic, grasimile intra in aceasta categorie, dar si sosul de soia, ciupercile sau ansoa. In functie de reteta ajusteaza putin gustul folosind si aceste ingrediente.

Citeste si: 5 ingrediente pentru gustul suprem: umami

10. Incorporeaza ierburile aromatice proaspete la momentul potrivit

Cimbrul, rozmarinul, oregano sau salvia trebuie puse in mancare de la inceputul procesului de gatire pentru a elibera maximul de gust. Lasa verdeturi precum patrunjelul, mararul, coriandrul, tarhonul sau busuiocul la final, altfel isi vor pierde aroma proaspata si culoarea