INGREDIENTE PORŢII (o tavă 30cm-45cm):

Pentru FOI:

300 gr zahăr

250 ml apă plată

300 gr făină

50 gr zahăr pudră

70 gr unt 60% grăsime

1 linguriţă bicarbonat de sodiu

O jumătate lămâie

Pentru cremă:

300 ml lapte

80 gr amidon alimentar sau 90 gr făină

250 gr unt 80% grăsime

Pentru ornat:

50 gr zahăr pudră

Mod de preparare:

Pasul 1:

Se scot toate ingredientele din frigider/cămară. Când au ajuns la temperatura camerei ne apucăm de treabă. Pornim cuptorul şi îi fixăm temperatura la 200 grade Celsius (dacă e electric) sau 180 grade Celsius (dacă e un cuptor de aragaz obişnuit pe gaz).

Pasul 2:

Caramelizăm cele 300 gr zahăr. Apoi îl “stingem” cu cele 250 ml apă. Siropul îl lăsăm la fiert până când se îngroaşă. Apoi, luăm siropul de pe foc şi îl lăsăm să se răcească. Atunci când s-a răcit îl împărţim în două. O parte o folosim la foi iar cealaltă jumătate la cremă.

Pasul 3:

Facem un aluat din urmatoarele: jumătate din siropul de mai sus, 300 gr făină, 50 gr zahăr pudră, 70 gr unt şi bicarbonatul de sodiu “stins” cu zeama de lămâie. Compoziţia se împarte îm trei. Se coc trei foi pe dosul tăvii tapetate cu unt (5-7 min pentru fiecare foaie în parte).

Pasul 4:

Trecem la cremă. La jumătatea de sirop rămasă adaugăm lapte ca să obţinem 500 ml de lichid. Punem într-un castron amidonul sau făina şi adăugăm puţin câte puţin lichidul amestecând cu un tel pară. Fierbem compoziţia pe abur până se îngroasă. Apoi o lăsăm să se răcească.

Pasul 5:

Untul se freacă spumă. Când compoziţia de mai sus s-a răcit complet o amestecăm, cu mixerul sau cu telul pară, cu untul spumos.

Pasul 6:

Umplem foile după cum urmează: foaie, cremă, foaie, cremă, foaie.

Pasul 7:

Deasupra pudrăm zahăr.

Sursa: elenalasconi.ro