Ingrediente

- 2 cani de apa

- 1 lingura de sare

- 1 file de somon, fara oase si solzi

- 6 catei de usturoi, tocati

- 4 cepe medii, feliate subtire

- 2 linguri zeama de lamaie 

- 1 lamaie feliata subtire

- 4 linguri unt

Mod de preparare:

Umple o tava adanca cu apa si adauga sarea. Amesteca pana sarea se dizolva si pune somonul in tava, cu pielea in sus. Acopera tava cu o folie de plastic (sau de aluminiu) si las-o la frigider timp de o ora.

Dupa o ora, scoate somonul din tava si sterge-l usor cu prosop de hartie, pentru a inlatura apa in exces. Pune somonul intr-o folie de aluminiu, cu pielea in jos, si presara peste el usturoiul, ceapa, zeama de lamaie. La final, adauga untul si feliile de lamaie. 

Impatureste somonul in folia de aluminiu si pune-l pe o tava de copt, pentru a il transporta mai usor.

Pentru rezultate ideale, gateste somonul pe un gratar cu capac, la foc mediu. Pune somonul in folie si lasa-l sa se gateasca timp de 15 minute. Dupa aceea, rupe folia si lasa somonul sa se gateasca inca 5-8 minute, dar cu capacul gratarului inchis. Lasa-l sa se mai “odihneasca” inca 5 minute inainte de a il servi.

Daca doresti sa gatesti somonul la cuptor, lasa-l timp de 15 minute la 190 de grade Celsius. Rupe folia si lasa-l la gatit inca 8 minute, pana carnea devine rozalie.