Dintr-un pumn de orez poti gati feluri de mancare spectaculoase nu numai la gust, dar si la aspect. Asta inseamna ca orezul pe care il vei prezenta pe farfurie trebuie sa fie perfect, cu boabe separate si sa aiba un aspect aerat, nelipicios. Cele mai importante trucuri de care sa tii cont cand gatesti orezul sunt: cantitatea corecta de apa pusa la fiert, caldura medie, o oala cu capac si o perioada de repaos dupa gatire in care umezeala din interiorul oalei se redistribuie uniform in tot orezul.

Pregateste orezul pentru gatit

Adica spala-l in apa rece pentru a indeparta amidonul in exces (care poate face orezul lipicios) si pentru a indeparta impuritatile. Nu e neaparat nevoie, dar daca folosesti orez mai vechi poti sa il tii la inmuiat in apa timp de 30 de minute. Asta va ajuta boabele de orez sa nu se rupa/sparga in timpul fierberii. Aceasta este, insa, o procedura obisnuita in cazul orezului Basmati pentru ca ajuta bobul de orez sa se umfle. Inainte sa pui orezul la fiert, scurge-l bine.

Alege o metoda de gatit simpla

Orezul poate fi prajit, fiert, pus la cuptor, insa metoda care iti va asigura mereu o garnitura aratoasa pentru meniul tau este cea a absorbtiei. Noi am vazut-o si la Chef Ashlie Dias la o lectie de gatit indiana si ne-a convins ca are rezultate perfecte.

Orezul este gatit intr-o cantitate potrivita de apa (proportionala cu cea de orez), astfel incat pana la finalul timpului de gatire toata apa este absorbita de boabele de orez. Nu iti face griji ca se va prinde de oala daca nu mai adaugi apa. Pe masura ce apa scade, aburul va fi cel care va asigura gatirea orezului. Secretul acestei metode este sa pui cantitatea corecta de apa.

Proportia ideala ar fi 100g de orez alb cu bob lung la 150ml-160ml apa. Trebuie sa experimentezi putin pentru a vedea cat de bine se potriveste cu fiecare tip de orez in parte. De exemplu, orezul integral are nevoie de mai multa apa, iar cel cu bob mic de mai putina apa. Tine cont de faptul ca mai multa apa va rezulta intr-un orez mai moale si mai lipicios, iar mai putina apa va duce la un orez mai ferm perfect in salate, de pilda.

Un alt element important este oala in care fierbi orezul care trebuie sa aiba un capac potrivit astfel incat aburul format in timpul fierberii sa ramana inauntru. Foloseste un capac de sticla ca sa poti vedea ce se petrece in oala fara sa il ridici si sa pierzi din aburul din interior incetinind procesul de gatire.

Orezul alb are nevoie de 15-25 de minute de gatire, cel integral intre 30 si 40 de minute, iar orezul salbatic chiar si o ora.

Dupa ce s-a teminat de gatit lasa orezul acoperit cu capac pentru cateva minute, apoi amesteca usor in el folosind o furculita pentru a desprinde boabele prinse unele de altele.