In bucatariile obisnuite nu gasesti mai mult de doua - trei tipuri de sare. Varietatile acestui condiment atat de banal sunt, insa, mult mai multe si iti trebuie ceva experienta ca sa stii sa le recunosti si cum sa le folosesti. Noi te ajutam cu o lista a celor mai importante tipuri de sare, iar data viitoare cand mergi la cumparaturi cu siguranta vei adauga una noua in lista ta de ingrediente.

Sarea de masa: este o sare fina, care are un continut de sodiu de 97-99%, mai mult decat vei gasi in sare de mare, de exemplu. E sarea pe care toata lumea o are acasa si pe care o gasesti si la restaurant asezata pe masa. In cele mai multe cazuri contine si aditivi care o ajuta sa ramana fina.

Sarea Kosher: este o sare usor dizolvabila, granuloasa, usor de folosit in multe mancaruri. Numele si l-a luat din bucataria evreiasca unde este folosita pentru prepararea carnurilor pentru a fi pastrate mai mult timp. Pentru ca se dizolva rapid poate fi folosita intr-o multime de preparate de la fripturi pana la popcorn.

Sare grosiera: este asemanatoare cu sarea Kosher, cu cristale mari. Diferenta consta in faptul ca aceasta sare  nu se dizolva foarte repede. De aceea este perfecta peste produse de patiserie sarate, peste carnuri care sa isi formeze o crusta din condimente sau pentru a sara apa pentru paste.

Sare grunjoasa: desi ai putea sa o confunzi ca denumire cu cea de dinainte, sarea grunjoasa are aspectul diferit. Are particule mai mari si o nuanta gri. Este buna pentru a fi adaugata in timpul procesului de gatire, in legume sau pentru carnuri.

Sare de mare: este un tip de sare extrem de apreciat pentru mineralele pe care le contine. Se obtine prin evaporarea apei marine, in urma acestui proces rezultand o sare umeda cu o tenta de gri. Cele mai cunoscute sunt Sel gris si Fleur du Sel.

Prima este cunoscuta si ca sare celtica si este ideala pentru feluri de carne grasa si pentru radacinoase pregatite la cuptor, dar si in patiserie. Fleur du Sel este un tip de sare de mare originar din Guérande, Franta. Are cristale delicate cu forma neregulata care se dizolva usor. Este indicata in feluri de mancare cu peste, porc sau legume, iar daca nu ti se pare prea scumpa ar fi cea mai buna alegere pentru orice fel de preparate pe care le gatesti zi de zi.

Sare pentru muraturi: probabil ca te gandeai ca poti sa folosesti acelasi tip de sare ca aceea pe care o pui in mancaruri. Totusi, este indicata sarea speciala pentru muraturi. Are aceeasi textura fina, dar nu are o concentratie mare de iod si nu contine aditivi pentru ca aceste substante ar putea schimba culoarea legumelor pe care le pui la murat, iar lichidul ar putea fi tulbure. Este 100% colura de sodiu si este una dintre cele mai pure tipuri de sare.

Sare afumata: este obtinuta prin afumarea la foc de lemne a saurilor obisnuite. Are o aroma de afumatura si de aceea este indicata pentru carnea la gratar sau pentru cartofi.

Sarea cu arome: in aceasta categorie intra sarurile cu arome de trufe, lamaie, ierburi aromatice. Sarea cu arome de trufe este indicata pentru risotto, carnuri rosi sau feluri de mancare cu oua. Cea cu arome de lamaie este o alegera buna pentru cocktailuri sau pentru legume la gratar.

Sare colorata: este o sare de mare din Hawaii, cu textura grunjoasa. Poate avea nuante de rosii de la un mineral natural din roci vulcanice sau nuante negre de la carbune. Se potriveste cu carnea de porc, fructele de mare si in ceviche.

Tags: nutritie