Ingrediente:

-        4 pulpe/ciolane de miel cu os (circa 2 kg in total)

-        ½ lingurita piper

-        3 linguri sare

-        2 linguri ulei de masline

-        1 ceapa mare, tocata marunt

-        1 morcov mare, tocat

-        2 tulpini de telina, tocate

-        3 catei de usturoi, tocati

-        2 cani de vin rosu

-        1 conserva cu rosii decojite

-        1 cana supa de vita

-        3 linguri frunze tocate de rozmarin

-        3 fire de busuioc proaspat

-        1 lingura otet de vin rosu

Pentru mamaliga:

-        4 cani de apa

-        1 lingurita sare

-        1 cana de malai

-        1 cana de parmezan ras

Mod de preparare:

Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tapeteaza pulpele de miel cu prosoape de hartie si asezoneaza-le cu sare si piper. Incinge uleiul intr-o oala cu fund dublu. Rumeneste cotletele de miel pe rand, cate 4-5 minute pe fiecare parte. Scoate-le din oala si pune-le pe o farfurie.

Da focul mai mic si adauga ceapa, morcovii, telina si usturoiul. Amesteca-le din cand in cand si lasa-le sa se gateasca timp de 5 minute. Pune peste ele faina si, peste inca un minut, adauga vinul. Lasa totul sa fiarba circa 10 minute, pana cand vinul a scazut deja la jumatate.

Adauga rosiile la conserva, supa de vita, rozmarinul, busuiocul si inca putina sare. Lasa-le sa fiarba din nou, dupa care pune inapoi in oala pulpele de miel, astfel incat sa fie pe jumatate acoperite de lichid.

Acopera oala cu un capac si da-o la cuptor. Las-o sa stea la cuptor circa 2 ore si jumatate, dar ai grija ca pe la jumatatea timpului sa intorci pulpele de miel, pentru a se gati uniform. Cand carnea se desprinde cu usurinta de pe os, adauga in vas otetul, pune din nou capacul, si lasa carnea sa se “odihneasca” inca 10 minute inainte de a fi servita.

Cu 30 de minute inainte sa servesti mielul, poti incepe sa pregatesti mamaliga.

Pune apa la fiert intr-o oala. Cand incepe sa dea in clocot, adauga sarea si malaiul, amestecand usor in apa cu un tel. Da focul mai mic si continua sa amesteci pana cand mamaliga incepe sa se ingroase (circa 2 minute).

Acopera vasul cu un capac si lasa-l pe foc, dar continua sa amesteci in mamaliga la fiecare 10 minute, pana cand consistenta ei devine cremoasa (circa 30 de minute).

Scoate mamaliga de pe foc, adauga parmezanul si amesteca totul.

Imparte mamaliga fierbinte pe farfurii, pune pe fiecare dintre ele cate un ciolan de miel si incheie cu cate o lingura de sos.

Pofta buna!