Dovlecii sunt un decor care nu trebuie sa iti lipseasca din casa sau din gradina. Chiar daca nu sarbatoresti Halloween-ul american, macar de dragul celor mici poti sa te distrezi decupand coaja tare a unui dovleac. Am gasit cel mai simplu tutorial pe site-ul Marthei Stewart si cateva idei de sculpturi de la cele mai simple pana la unele laborioase. Pregatest cutitul, si treci la treaba!

Pasul 1: Taie un capac

Primul si cel mai greu pas este sa dai prima gaura in dovleacul tau. Dupa ce ai trecut de coaja groasa si tare iti va fi usor sa il cureti si sa il decupezi. Foleseste un cutit cu varf bun pentru a intepa coaja dovleacului si pentru a face o fanta prin care sa patrunda usor un cutit mare cu zimti. Cu ajutorul lui vei putea sa tai mai repede un capac in partea superioara a dovleacului.

Daca vei folosi luminite cu fir pentru a ilumina creatia, atunci trebuie sa ii mai pregatesti o mica gaura in partea de jos pe unde sa scoti cablul de alimentare.

Pasul 2: Goleste dovleacul

Trebuie sa scoti din interior pupla si semintele cu o lingura de metal sau de plastic. Nu arunca semintele. In cazul in care ai ales un dovleac placintar, nu arunca miezul lui. Semintele le poti praji si le poti adaga in salate. Iar pulpa o poti folosi pentru un piure.

Pasul 3: Imprima modelul

Dupa ce te decizi ce fel de fata vei sculpta pe dovleac deseneaza mai intai modelul pe o hartie. Apoi, transfera-l pe dovleac intepand cu un varf de cutit, o frigaruie din metal, un cui sau un ac mare conturul lui.

Pasul 4: Decupeaza figura

Incepe sa decupezi modelul folosind un cutter de papetarie sau un cutit cu zimti. Daca esti priceput poti sa faci gaurile pentru ochi cu ajutorul unei bormasini.

Pasul 5: Lumineaza dovleacul

Ai doua optiuni. Fie folosesti clasicele lumanarele pe care sa le asezi intr-un pahar si ai grija sa mai decupezi o gaura in spatele dovleacului pentru o buna ventilatie. Nu lasa nicioadata dovleacul cu lamanarea aprinsa nesupravegheat.

Daca alegi varianta inluminarii electrice, infasoara cateva luminite de pom in jurul unui bocan, scoate firul de alimentare prin gaura special creata si ai grija sa le scoti intotdeauna din priza cand nu esti in preajma lor. Ca sa previi arderea sau uscarea interiorului dovleacului de la caldura lumanarii poti sa il ungi cu putina vaselina.

In ceea ce priveste modelul pe care sa il desenezi pe dovleac imaginatia este infinita. Noi iti prezentam cateva idei, de la unele simple pana la cele pentru profesionisti si artisti indemantici. Le gasesti in galeria foto.

Sursa: www.marthastewart.com