Inainte sa iti dam cateva idei delicioasa te invatam cum sa alegi pepenele cel mai bun. Tine minte ca un pepene nu se mai coace dupa ce a fost cules, asa ca daca nu vrei sa te lasi dus de nas cere sa testezi cu mana ta bostanul verde.

Cel mai simplu si mai sigur test este cel al “ciocanitului”. Pocneste-l usor cu aratatorul si daca suna a gol si are un ecou infundat poti sa fii sigur ca ai pus mana pe unul zemos si dulce.

Acum ca esti sigur ca ai cumparat ce e mai bun poti sa incepi pregatirile.

1. Ceviche cu ton si pepene verde

Reinventeaza aperitivul traditional peruvian cu aceste doua ingrediente. Intr-o marinada iute facuta cu suc de lime si ardei iuti tine carnea de ton si adauga, inainte sa pui la frigider, si cubulete mici de pepene verde.

2. Pepene infuzat cu rom

E o reteta simpla cu numai cateva ingrediente care va face din punch-ul pentru intalnirile cu prietenii atractia serii. Se face un sirop dulce cu rom alb in care adaugi, dupa ce se raceste, zeama de lime si coaja rasa de lamaie. In acest amestec vei pune mingiute mici din miez de pepene verde. Se lasa la frigider cateva ore inainte de servire.

3. Pepene la gratar cu branza feta

Daca nu ai gratar poti sa folosesti si o tigaie neaderenta, dar gustul nu va fi acelasi. Aroma usor afumata se obtine numai pe carbuni incinsi. Indiferent ce metoda alegi, preparatul va avea succes. Taie pepene si branza feta in felii subtiri se 2cm, ungele cu putin ulei de masline si condimenteaza-le cu sare Kosher si piper. Se tin pe gratar pana cand se rumesc putin. Se servesc suprapuse o felie de pepene si una de branza, decorate cu o frunza de menta.

4. Frigarui cu pepene verde

Nu e nevoie de coacere pe gratar pentru acest aperitiv racoritor de vara. Foloseste cubulete de branza feta si cubulete de miez de pepene pe care sa le insiri pe frigarui din lemn. Tine-le cateva ore la frigider inainte sa le servesti.

5. Supa de pepene verde cu homar

O reteta sofisticata si usor de facut care combina dulceata pepenelui, cu aroma puternica de ghimbir si cea sarata a homarului. O poti pregati cu o zi inainte si sa adaugi doar carnea de homar inainte de servire.

Iti trebuie 1kg de miez de pepene verde, fara samburi, 1 lingurita de ghimbir ras, 150ml zeama de lime, 8-10 frunze de menta, 200g carne de homar, 4 linguri ulei de masline, sare si piper alb.

Pepenele, ghimbirul, zeama de lime si menta se paseaza cu un blender si se asezoneza cu sare si piper. Carnea de homar se amesteca cu ulei de masline, zeama de la o jumatate de lamaie, sare si piper. In mijlocul fiecarui bol cu supa rece pune inainte de servire 1-2 linguri din acest amestec de carne.

Aceasta supa este potrivita ca aperitiv pentru o cina de vara la gratar sau o poti servi la desert daca in locul carnii de homar folosesti cateva felii de piersica.

6. Sorbet de pepene verde

Si pentru ca tot am ajuns la desert, nicio prajitura nu se compara vara cu o inghetata. Pentru vara asta iti propunem un sorbet - desertul preferat al italienilor- cu pepene. De data aceasta intr-o varianta usor alcoolizata.

Iti trebuie 700ml de suc de pepene verde, 100g zahar, 1 lingura suc de lamaie, 1-2 linguri de votca, 1-2 linguri de fulgi de ciocolata. Incalzeste o treime din sucul de pepene intr-o tigaie cu zaharul si un praf de sare, amestecand pana cand zaharul se dizolva. Amesteca-l cu restul de suc rece, apoi cu zeama de lamaie si votca.

Pune-l la frigider pana se raceste bine, apoi aseaza-l in forme de inghetata si, cand e aproape gata inghetat, adauga fulgii de ciocolata. Vor semana cu samburii de pepene, dar sunt comestibili.

Daca vara asta ai in plan petreceri cu copiii iti propunem si trei varinate de desert care sa-i atraga pe cei mici.

7. Flori comestibile

8. Un arici pentru pentru petreceri de vara

9. Un dinozaur pentru copii

Surse foto: Daily Meal, Babble.com