Pasta de zahar sau fondant?
International vorbind… sunt acelasi lucru. Adica, in SUA i se spune pasta de fondant (fondant paste sau roll fondant sau ready to roll icing) iar in Marea Britanie e cunoscuta drept pasta de zahar (sugar paste). In esenta sunt la fel: o pasta densa, facuta din zahar pudra, gelatina, glucoza lichida/ miere ( daca o faci acasa) si apa. O pasta suficient de elastica, usor de intins, imaculata sau colorata, buna si pentru imbracat torturi, si pentru modelat frigurine, flori sau alte decoruri. Si…pentru diversificare exista si Gumpaste - o pasta care poate fi intinsa foarte subtire, care se intareste rapid si care e perfecta daca vrei sa faci din ea decoratiuni flori.

Fondantul ca denumire romaneasca se refera fie la cel tare de bombonerie (exact ala de pe fondantele comuniste), fie cel de patiserie, cu care se glaseaza amandinele. Indiferent despre care ar fi vorba e complet diferit de pasta de zahar. Fondantul are zahar, dar ii lipseste in principiu gelatina.

Mai important de atat... procesul prin care se produc e diferit:

  • La pasta de zahar se foloseste zahar pudra in care se amesteca gelatina topita la bain marie, amestecata cu putina miere/ glucoza lichida.
  • La fondant  se fierbe zahar cu apa si glucoza lichida, iar amestecul  ce rezulta are nevoie de tablare (adica intinderea repetata cu o paleta sau gripca pe o suprafata rece pana cand se albeste).

Pasta de zahar vs martipan
N-am priceput niciodata de ce astea se incurca intre ele. In pasta de zahar nu e nicio urma de migdala si martipanul n-ar putea fi confundat niciodata pe un tort. Cel mult poti sa incurci martipanul cu pasta de migdale pentru ca au aceleasi componente (dar o consistenta diferita).

Martipanul (e mai des numit asa in Europa) e facut din zahar topit cu glucoza lichida in care se adauga faina de migdale. E dens si foarte putin lipicios si e folosit si pentru a imbraca torturi (pe langa a umple bomboane), iar textura si gustul pe care i-l dau migalele il fac inconfundabil. In schimb, pasta de migdale (numita asa in SUA) are mai putina faina de migdale in compozitie, e mai moale si e folosita in mod normal IN prajituri si nu deasupra lor.

My favorite…Royal Icing
Desi e cel mai greu de manevrat si cea mai delicata dintre toate, royal icing e de departe cea care s-ar potrivi cu mine. E un amestec de albusuri si zahar pudra care se intareste pe masura ce se usuca. Din ea poti face cele mai complicate dantelarii. Iti trebuie, insa, mana sigura si ceva talent artistic ca sa poti plimba fara oprire un pos mic din care sa scoti picatura cu picatura royal icing peste tort. (Partea frumoasa e ca daca n-ai talent artistic, dar crezi ca te-ai descurca sa tragi niste linii nedefinite si desene abstracte poti pune royal icing pe biscuiti)


Pe Alina o gasesti cu mai multe lectii de gatit si retete dulci pe blogul Ciocolata si Vanilie!