Ai nevoie de un pumn de nuci, migdale, alune sau fistic pe zi ca sa beneficiezi de toate partile lor bune. Sunt bogate in proteine, au antioxidanti, vitamina E, grasimi nesaturate si mult laudatii acizi grasi Omega 3.

Beneficiile lor cele mai importante sunt scaderea colesterolului, imbunatatirea circulatiei sangelui si mentinerea unei inimi sanatoase. Ai toate motivele sa le consumi in cantitati moderate zilnic, asa ca te invitam sa incerci retetele pe care ti le propunem.

Un altfel de desert – Chec cu nuci si dovlecei

Ingrediente:

  • 3 oua
  • 380g zahar
  • 230ml ulei 
  • 250g dovlecei rasi 
  • ½ lingurita extract de vanilie
  • 300g faina
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 90g nuci tocate

Incinge cuptorul la 180C si unge doua tavi de chec de 22cm.

Intr-un bol bate ouale, adauga si amesteca zaharul, uleiul, vanilia si dovleceii rasi si storsi bine. Pune si faina amestecata deja cu scortisoara, parful de copt si bicarbonatul de sodiu si incorporeaza-le in aluat. Adauga si nucile.

Toarna aluatul in tavi si coace-le in jur de 50 de minute sau pana cand trec testul scobitorii. Lasa checul sa se raceasca in tavi timp de 10 minute, apoi scoate-l si lasa-l sa se raceasca complet inainte sa il feliezi. Poti sa il decorezi cu zahar farin vanilat.

O cina sanatoasa – Halibut in crusta de alune de padure si salsa de mere

Ingrediente:

Pentru crusta de alune:

  • 130g alune de padure coapte, fara coaja
  • un farf de lingurita boabe de mustar
  • ½ lingurita sare kosher
  • ¼ lingurita piper cayene
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita cimbru proaspat tocat

Penru peste si salsa:

  • 4 file halibut
  • 3 linguri unt topit
  • 3 linguri ulei de alune
  • 2 linguri ceapa rosie / salote tocate marunt
  • 3 mere curate si tocate in cubulete
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 2 lingurite mustar Dijon 
  • ½ lingurita cimbru proaspat tocat
  • sare kosher
  • piper

Incinge cuptorul la 220C. Marunteste ingredientele pentru crusta intr-un robot de bucatarie pana cand alunele sunt tocate fin. Unge pestele cu unt si tavaleste-l prin amestecul de crusta, astfel incat sa il acopere pe toate partile. Pune-l intr-o tava pe o hartie de copt. Baga-l la cuptor timp de 10 -15 minute.

Intre timp pregateste salsa de mere. Incinge uleiul intr-o tigaie la foc mediu si caleste merele cu ceapa pana cand se inmoaie usor. Ia-l de pe foc si amesteca intr-un bol sucul de lamaie, mustarul Dijon, cimbrul tocat, sare si piper dupa gust. Amesteca dressing-ul cu merele calite.

Serveste fileul de halibut cu 2 linguri de salsa si cateva frunze de cimbru drept decor.

Paste satioase - Farfalle cu anghinare, ardei si migdale

Migdalele tocate marunt vor lua locul obisnuitului parmezan in aceasta reteta si o vor trasnforma intr-un fel de mancare bun si pentru vegetarieni.

Ingrediente: 

  • coaja de la jumatate de lamaie si sucul de la 2 lamai
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingurita piper
  • 1 lingurita sare
  • 60ml ulei de masline
  • 3 ardei copti, curatati si tocati
  • 5 anghinare mici
  • 350ml paste farfalle 
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • 85g migdale prajite si tocate

Amesteca intr-un vas coaja de lamaie si jumatate din sucul de lamaie, usturoiul, piperul, sarea, uleiul si ardeii copti. Restul de suc de lamaie pune-l intr-un vas cu apa.

Curata anghinarea de frunzele de la exterior pana cand ajungi la miezul moale si de culoare deschisa. Taie tulpinile si pune anghinarea in apa cu lamaie. Feliaza foarte subtire fiecare anghinare pe lungime. Apoi pune feliile in amestecul cu ardei pentru 30 de minute.

Intre timp fierbe pastele, scurge-le si pastreaza 250ml din apa in care au fiert. Amesteca-le cu anghinarea si sosul cu ardei, adauga patrunjelul tocat si jumatate din migdale.

Daca e nevoie mai adauga putin apa in care au fiert pentru un sos mai subtire. Presara restul de migdale deasupra inainte de servire.