Spaghetti: bineinteles, incepem cu cele mai utilizate paste italiene, care au intrat si in DEX sub numele de "spaghete". Spaghi inseamna "sfori", iar terminatia -ett este pentru diminutiv, ceea ce inseamna ca spaghetti inseamna niste sfori mici. Are sens, nu-i asa?

Bucatini: un alt tip de paste foarte popular in Italia, care arata ca niste spaghete, doar ca au o mica gaura in mijloc. De altfel, Buco inseamna gaura.

Penne: in cazul acestor paste, nimic mai simplu. Penne inseamna stilou, iar varful acestor paste seamna intocmai cu cel al unui stilou.

Cannelloni: aceste paste arata ca niste tuburi mici si se gatesc de regula cu o umplutura in mijloc. Evident, sunt numite chiar dupa tuburi. 

Farfalle: aceste paste au unul din cele mai dragute nume - farfalle inseamna fluturi si chiar seamana. 

Fettuccine: fettucce inseamna panglica, iar aceste paste chiar au aceasta forma. Terminatia "ine" inseamna "panglici mici".

Fusilli: denumirea acestor paste vine de la cuvantul "fucile", care inseamna "pusca". Are sens, deoarece au forma interiorului unui pistol.

Linguine: aceste paste aplatizate s-ar traduce ca "limbi mici". Lingue inseamna limba.

Vermicelli: sunt niste paste tubulare mai groase decat spaghetele. Numele lor inseamna "viermi" - stim, suna rau, dar sunt gustoase.

Tortellini - se mai numesc si umbellico, iar asta pentru ca sunt in forma de buric. Sunt umplute la mijloc cu carne, branza sau prosciutto.