Imi place mirosul de paine proaspata si aroma ei cand e scoasa din cuptor, dar uneori mi se pare o mare bataie de cap sa ai rabdarea sa creasca frumos. Sunt ore in sir de asteptare, plus framantatul care nu e floare la ureche la o paine clasica. Painea cu bicarbonat a parut solutia ideala odata ce am descoperit-o.

Am aflat de soda bread, sau paine cu bicarbonat, la o editie MasterChef US, in care una din concurente m-a surpins cand a ales sa gateasca paine, cu toate ca avea doar o ora la dispozitie. Si m-am convins cand am incercat ca este o paine mult mai rapid de preparat.

Am scotocit dupa retete si am aflat ca, desi lumea o crede irladeza la origini, ea a fost intr-o forma rudimentara inventata de indienii din America, si ca nu numai irlandezii se pot lauda cu ea. Din aceleasi ingrediente, dar sub forme diferite, este pregatita si de australieni, scotieni, polonezi sau sarbi.

Secretul ei? In loc de drojdie se foloseste bicarbonat de sodiu, iar laptele batut adaugat in reteta este acidul de care bicarbonatul are nevoie ca sa formeze bule de dioxid de carbon si, astfel, painea sa creasca. Acum ca am stabilit clar care e chimia din spatele acestei painici, mai trebuie sa ai la indemana faina si sare.

Reteta de paine rapida cu bicarbonat

Ingrediente:

  • 350g faina (alba 550 sau 650 sau o combinatie intre faina alba si faina integrala)
  • 2 lingurite seminte de chimen
  • 1 ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare
  • 280ml lapte batut sau iaurt de baut

Incinge cuptorul la 180C (daca e cu ventilatie) sau 200C.

Amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu si semintele de chimen intr-un bol mare. Fa o gaura in mijlocul lor si toarna incet lapte batut amestecand in acelasi timp, astfel incat sa formezi un aluat moale.

Scoate-l pe blatul de lucru pudrat cu faina si framanta-l in jur de 5 minute. Formeaza din el o paine rotunda cu diametrul de 20cm si aseaza-o intr-o tava pe o hartie de copt unsa. Cresteaza un X la suprafata ei, unge-o cu lapte si tine-o la cuptor timp de 30-35 de minute.

Este gata daca a crescut putin si atunci cand bati in ea suna a gol. Lasa-o sa se raceasca pe un gratar.

Mie imi place sa o pregatesc in weekend, pentru un mic dejun tarziu, iar daca este simpla, fara seminte de chimen, este delicioasa cu unt si gem de caise.

Inspiratia mea: Lorraine Pascale – Baking Made Easy, Epicurious si Good Housekeeping - Step by Step Cook Book