Cele mai bune lipii in care sa imbraci un kebab le-am gustat la Calif. Am crezut ca nu mai exista ceva mai bun decat ele. Asta pana cand mi-am dat intalnire cu bucataria greceasca, gustata la taverna, intr-un satuc ascuns intre paduri de maslini. Pita (sau lipia greceasca) a fost marea descoperire; parfumata de ulei de masline, fripta pe o tipsie incinsa si servita fierbinte langa tzatiki.

E aproape la fel de pufoasa ca o pizza se poate face si in cuptor, si in tigaie si nu cere prea multe ingrediente. Am descoperit ca e la fel de buna si langa carne la gratar (gyros) sau cu salata de naut. Si am descoperit ca e foarte usor de facut acasa.

Reteta de pita (lipie greceasca)

Ingrediente (pentru 8 lipii):

  • 240ml apa calda ( nu fierbinte)
  • 2 lingurite drojdie uscata
  • 300-370g faina (550)
  • 2 lingurite sare
  • 2 lingurite ulei de masline

Optional se pot adauga busuioc uscat, chimen, cimbru uscat sau alte ierburi aromatice direct in aluat.

Aluatul este asemanator cu cel de paine, iar etapele lui sunt aceleasi. Amesteca apa calduta cu drojdia intr-un bol mare si lasa-le sa stea deoparte cateva minute pana cand drojdia se dizolva.

Pune 300g faina intr-un bol mare si pastreaza restul pentru etapa in care vei framanta. Pune si sarea, ierburile aromatie uscate (daca folosesti), adauga apa cu drojdie si uleiul de masline. Amesteca totul bine pana cand se formeaza un aluat lipicios.

Presara putina faina pe blatul de lucru si scoate aluatul din bol. Framata, adaugand treptat faina, pana cand acesta capata consistenta si nu se mai lipeste. In 5-7 minute ar trebui sa obtii un aluat neted si elastic.

Lasa aluatul sa se dospeasca intr-un bol uns cu putin ulei de masline, timp de 1-2 ore, acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul. (Din acest moment poti pune aluatul si la frigider ca sa il folosesti atunci cand ai nevoie de el. Il poti pastra asa timp de o saptamana)

Dupa ce aluatul a crescut, scoate-l din bol, aplatizeaza-l usor si pune-l pe blatul tapetat cu faina. Imparte-l in 8 parti egale pe care sa le intizi cu sucitorul. Acoperea-le cu un prosop de bucatarie pana cand le vei pune in tigaie.

Ca sa reusesti sa formezi discuri perfecte roteste frecvent aluatul pe masura ce il intinzi cu sucitorul, presarand faina pe blat daca aluatul incepe sa se lipeasca.

Incinge bine o tigaie de fonta, pe foc mediu spre mare. (E incinsa daca o picatura de apa se veapora imediat ce ajuns pe suprafata ei) Unge tigaia cu putin ulei de masline. Pune un disc de aluat in tigaie si lasa-l pana cand observi ca se formeaza la suprafata lui niste bule mai mici sau mai mari de aer. Intoarce-l si lasa-l 1-2 minute pe partea cealalta.Intre timp bulele de aer se maresc. Mai intoarce o data si lasa 1-2 minute pe foc.

In tot acest timp lipia ar trebui sa se umfle frumos. Daca nu se intampla asa sau daca se formeaza doar cateva mici bule de aer, apasa usor suprafata ei.

Cat timp pregatesti restul de lipii, pastreaza-le pe cele facute invelite intr-un prosop de bucatarie.