Daca gasesti o reteta care contine “au gratin” sau gratinat in titlu, trebuie sa te astepti ca preparatul sa aiba un topping din branzeturi si pesmet presarat pe toata suprafata si rumenit in cuptor pana devine auriu.

Gratinarea vine din bucataria franceza, iar preparatele gatite prin aceasta tehnica se pun in recipiente putin adanci si se servesc direct din vasul in care s-au copt.

Cartofii gratinati sunt reteta cea mai cunoscuta din aceasta categorie. Dar si alte legume pot fi pregatite in acelasi stil. Se pot gratina si conopida, broccoli, vinetele, rosiile, varza de Bruxelles, dar si peste sau fructe de mare. Pentru unele retete e nevoie sa gatesti partial legumele inainte sa le pui la copt. Altele nu au nevoie de mai mult decat caldura cuptorului pentru a fi perfecte.

In aceste perparate poti adauga, fara sa stirbesti cu nimic gustul, sosuri albe cum este sosul Bechamel, iar pe langa pesmet poti folosi orice fel de branzeturi iti plac: de la parmezan, pana la branza cu mucegai, Gruyerre, Cheddar, Ementaler sau branza de capra.

Daca esti pregatit sa testezi acesta tehnica iti propunem 4 retete delicioase.