Prima data cand am copt o banana bread m-am asteptat la ceva asemanator cu un carrot cake, adica ferma si cu un miez un pic umed. Nu m-am inselat. Are aceeasi textura si densitate. Ma asteptam si la mai mult parfum de banana, dar pentru asta trebuie sa dau vina pe niste fructe coapte probabil fortat, care nu aveau gust.

Se spune ca a aparut prin cartile de bucate pe la 1930 si e atribuita gospodinelor care incercau sa gaseasca o reteta prin care sa foloseasca fructele prea coapte. Nu cred ca e cea mai sanatoasa alegere, dar cu siguranta e una mai buna decat sandviciul american cu unt de arahide si felii de banana prajite.

Nu exista regula de baza pentru felul care trebuie sa fie pasate bananele pentru acest chec. Poti sa le pui la blender sau sa le pasezi ca pentru un piure de copii. Nigella Lawson sau Hummingbird Bakery spun ca pot fi pasate bine cu o furculita, cat sa se simta inca pulpa, in timp de America`s Test Kitchen spune ca poti doar sa le tai cubulete si sa le simti inca dupa ce s-au copt, prin aluat. Diferenta va fi in textura.

Poti folosi si praf de copt, si bicarbonat de sodiu ca agent de crestere (asa cum face Martha Stewart), dar cum bicarbonatul cere un mediu acid, iar aceasta prajitura nu prea il are, e mai bine sa folosesti praf de copt si o faina cu mai mult gluten.

Daca vrei o prajitura cu nuanta de caramel poti merge pe varianta zaharului brun, dar cele mai multe retete de banana bread folosesc zahar tos. Grasimea joaca un rol esential in textura. Daca folosesti ulei vei avea o prajitura mai aerata, iar daca folosesti unt, vei avea o prajituta mai densa, cu un gust mai intens. Adaosurile de aroma pot fi coaja de portocala, vanilia, scortisoara si nucsoara si nucile. Neaparat nuci, pentru textura lor crocanta in masa umeda a piureului de banane.

Reteta de banana bread

  • 100g unt moale
  • 140g zahar
  • 1 ou batut
  • 225g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 350g banane pasate (3-4 banane medii)
  • 80g nuci tocate
  • 50ml lapte

Incinge cuptorul la 170C. Unge o tava chec (21x9cm) si tapeteaza-o cu hartie de copt.

Mixeaza impreuna untul moale cu zaharul si cu oul, apoi adauga, treptat, faina amestecata cu praf de copt.

Paseaza bananele cu o fruculita si adauga-le impreuna cu laptele peste aluatul de mai devreme. Incorporeaza nucile si esti gata sa pui la copt.

O banana bread are nevoie de 1 ora ca sa fie rumena si perfecta la interior. Testul scobitorii nu este obligatoriu pentru ca s-ar putea sa constati ca miezul este inca un pic umed.

Lasa prajitura sa se raceasca pentru cateva minute in tava, apoi rastoarna-o pe un gratar si la-o sa se raceasca de tot. Daca vrei, ii poti face si un topping (icing cum ii spun americanii) din crema de branza cu zahar pudra si putin unt, aromatizat cu coaja de portocale.