Probabil ca te-ai intrebat din ce sunt facute minunatiile de flori dulci pe care le-ai gasit pe cupcake sau figurinele haioase de pe tortul copiilor. Sau din ce amestec miraculos este facuta glazura lipicioasa care este intinsa peste torturile de la cofetarie. Sunt din fondant si/sau pasta de zahar. Industria dulce le promoveaza pe amandoua in glazurile si decoratiunile de pe prajiturile frumos colorate.

Ambele sunt produse pe baza de zahar si apa. Uneori le gasesti de cumparat gata facute si in marile magazine, dar ti le poti pregati si singur acasa, le poti pastra pe amandoua in frigider pentru mult timp si le scoti la nevoie pentru prajitura/tortul pregatit.

Fondantul

Se face din apa, zahar si glucoza lichida si este folosit pentru glasarea (imbracarea) torturilor, pentru creme si pentru bomboane. Ca sa il pregatesti ai nevoie de:

  • 500g zahar
  • 250ml apa
  • 50g glucoza lichida

Amesteca zaharul cu apa si pune-le la fiert. Cand incepe sa fiarba, adauga glucoza lichida si lasa siropul dulce sa fiarba in continuare pana cand atinge temperatura de 114C. (Daca nu ai termometru poti testa daca a ajuns la temperatura corecta picurand cateva picaturi de sirop in apa rece. Acestea ar trebui sa formeze o mica bula de consistenta unei bomboane cleioase).

Ia siropul de pe foc si lasa-l sa se racoreasca pana ajunge la 50C. Toarna-l intr-o tava larga si abia acum il poti lucra cu o spatula de metal umezita, cu care sa impingi amestecul spre mijlocul tavii.

Cu o lingura de lemn sau cu o spatula de plastic incepe sa amesteci fondantul. La inceput va fi destul de transparent si lichid, dar pe masura ce il amesteci va deveni mai opac si mai cremos.

O data ce a ajuns in aceasta forma iti poti umezi mainile si il poti framanta incercand sa formezi o bila. Pe masura ce framanti, fondantul va deveni mai neted si mai lucios. Opreste-te din framantat atunci cand ai format o bila de fondant fara galme.

Poti tine fondantul la rece, in frigider, timp de 1 luna. Il poti inmuia/ incalzi la bain-marie pentru a glazura torturi si il poti colora cu colorant alimentar.

Sursa reteta: candy.about.com

Pasta de zahar

Este din ce in ce mai des folosita pentru torturile de ocazii speciale (nunti, zile de nastere, botezuri). Din ea se modeleaza figurine si se poate intinde sub forma unei foi groase pentru a imbraca blaturile de tort. Ca sa o pregatesti ai nevoie de:

  • 450g zahar pudra
  • 5g gelatina
  • 30ml apa rece
  • 50g miere (deschisa la culoare)

Pune gelatina la inmuiat in apa timp de 5 minute, apoi incalzeste-o la bain-marie pana cand se topeste. Adauga peste acest amestec 50g de miere si incoporeaza-o.

Adauga, treptat, zaharul pudra si amesteca pana cand formezi o pasta omogena. O poti folosi imediat sau o poti tine la frigider.

Cand ai nevoie de ea o framanti cu putin amidon si unt moale. Se poate colora dupa cum iti doresti si o poti intinde in foaie lucrand pe un blat tapetat cu zahar pudra.

Sursa reteta: honestcooking.com