Gutuia este unul din putinele fructe care are un gust mai bun atunci cand e gatit decat in stare cruda. Tinute la foc mic si imbracate in mirodenii alese, gutuile isi dezvaluie aroma dulce, apropiata de a merelor si textura granuloasa a perelor. Sunt perfecte in asocieri cu vanilie, nucsoara, cuisoare, scortisoara, ghimbir si lamaie. In bucatariile europene le vei gasi in retete de tarte si prajituri parfumate, in timp ce in bucatariile orientale se adauga in retete de tocanite cu carne. Noi iti porpunem 3 retete cu care sa te alinti in zilele reci de toamna.

Aperitiv gustos: discuri din polenta cu topping de gutui

Pe romaneste, vei servi mamaliga. Insa nu cu branza si smantana, ci cu un amestec gustos din gutui si branza cu mucegai.

Ingrediente:

  • 230ml suc de mere (proaspat stors)
  • 230ml vin de Porto
  • 50g zahar
  • 1 crengura rozmarin
  • 1 gutuie mare curatata si tocata cubulete mici
  • 500g mamaliga tare din care sa formezi 14 discuri de 2 cm diametru
  • ½ lingurita piper negru macinat
  • 60g branza cu mucegai faramitata

Sucul de mere, vinul, zaharul si crenguta de rozmarin se pun la fiert intr-o oala, la foc mediu. Cand incep sa fiarba adauga gutuia taiata si da focul mai mic. Lasa sa fiarba timp de 45 de mimnute pana cand gutuia se inmoaie, apoi pune deoparte si lasa-le sa se raceasca la tenperatura camerei.

Strecoara vinul fiert , separa bucatelele de gutuie si arunca rozmarinul. Pune din nou lichidul in oala si lasa-l pe foc timp de 10 minute pana cand se reduce la jumatate. Pastreaza-l cald.

Pune discurile de mamaliga pe hartie de copt intr-o tava si pune-le la cuptor condiemntate cu piper cat sa se incalzeasca si sa se rumeneasca usor pe ambele parti. Peste fiecare disc pune acum o lingura de gutui tocate si o lingurita de branza faramitata si mai pune-le la cuptor pana cand branza se topeste. Inainte de servire stropeste-le cu reductia de vin.

Gutui coapte

Cea mai simpla metoda e sa o tai in doua si sa coci gutuile ca pe un mar. Mai ai, insa, si varianta in care le fierbi mai intai.

Ingrediente:

  • 4 linguri cu varf de zahar
  • 500ml apa
  • 4 cuisoare
  • 2 bucati anason stelat
  • 4 gutui mici
  • ½ lamaie
  • 4 linguri sirop de artar

Fierbe apa cu zaharul pana dau intr-un clocot. Adauga cuisoarele si anasonul stelat. Curata si taie gutuile in jumatati. Stopeste-le bine cu zeama de la jumatate de lamaie pentru a preveni oxidarea. Scufunda jumatatile de gutui in siropul de zahar si lasa-le la fiarba inabusit pana cand se inmoaie.

Intre timp, incinge cuptorul la 180C / gaz treapta 5. Cand gutuile sunt gata scoate-le din siropul de zahar si aseaza-le intr-un vas pentru copt. Toarna deasupra lor 150ml din sirop cu tot cu anasonul stelat si cuisoare, adauga siropul de artar. Coace-le timp de 30 de minute pana cand sunt moi.

Placinta cu gutui si mere

O prajitura cu parfum de toamna, numai buna pentru serile cu familia sau prietenii.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 270g faina
  • 3 linguri zahar
  • ½ lingurita sare
  • 65g unt rece taiat in cubulete
  • 60ml apa rece
  • ½ lingurita otet

Umplutura:

  • 4 gutui medii curatate si taiate in sferuri
  • 2 limnguri brandy
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 mere medii, curatate, indepartate semintele si taiate in felii subtiri
  • 1 lingura faina
  • 2 lingurite zahar

Incinge cuptorul la 200C/ gaz treapta 6.

Amesteca faina cu zaharul si sarea. Adauga untul (mai pastreaza 1 lingurita) si amesteca cu un mixer sau cu mana pana cand se formeaza grauncioare de aluat asemanatoare cu orezul. Adauga apa rece si otetul si amesteca. Pune acest aluat pe o folie alimentara de plastic. Impacheteaza si aplatizeaza-l sub forma unui disc, apoi pune-l la frigider timp de 30 de minute.

Pregateste umplutura amestecand gutuile, brandy-ul, vanilia si merele intr-un bol, adaugand si o lingura de faina. Cand aluatul s-a racit intinde-l intr-o foaie cu diametrul de 30 de cm si aseaza-l intr-o tava de placinta. Pune umplutura peste el si impacheteaza marginile aluatului catre centrul tavii, astfel incat sa ia o placinta pe jumatate acoperita.

Presara 2 lingurite de zahar si unge cu lingurita ramasa de unt. Coace placinta timp de 30 de minute pana cand are o crusta aurie.