Implicarea copiilor in bucatarie nu trebuie sa reprezinte o corvoada, sau nu trebuie sa iti faci griji ca se vor taia/ arde/ lovi si altele. Exista task-uri potrivite pentru fiecare categorie de varsta, de la spalatul legumelor si ustensilelor din plastic, pentru cei mai mici, pana la gatirea unei prajituri simple, sub supraveghere, pentru cei de 10 – 12 ani.

Gatitul impreuna cu copiii este amuzant atat pentru parinti, dar mai ales pentru prichindei, dar cel mai important este ca reprezinta o metoda foarte placuta de a te apropia de copilul sau copiii tai, obtinand si rezultate delicioase pentru toata familia.

Primul sfat este sa lasi la o parte teama de a murdari toata bucataria – porneste la drum cu gandul ca se va intampla asta, cel mai probabil. Asadar, plaseaza o folie de plastic pe podea, in imediata apropiere a locului unde vor lucra copiii. La final veti strange (impreuna, bineinteles) mai usor murdaria.

Apoi, asigura-te ca impartasesti inca de la inceput cu copiii tot ce se va intampla, rugandu-i sa citeasca reteta, sau aratandu-le poze daca inca nu au invatat sa citeasca. Acest lucru ii va invata sa se orienteze catre un anumit rezultat, dar sa stie si in fiecare moment in ce etapa se afla si cam cat timp mai este pana la produsul final.

Cat despre ingrediente, nu pregati dinainte cantitatile fixe ce stii ca trebuie folosite: lasa-i pe ei sa masoare (cu un cantar de bucatarie) sau sa numere, fiindca ii va ajuta sa se obisnuiasca si cu folosirea numerelor sau matematicii. 

Nu in ultimul rand, alege o reteta care sa ii atraga pe copii, cum ar fi in perioada Craciunului un om de zapada din bezea... dar, despre asta, in postari viitoare...

Raluca