1. Cumpara bucata de carne potrivita. Fileurile de somon sunt perfecte pentru a fi gatite in tigaie, in timp ce bucatile mai mari pot fi gatite la cuptor sau pe gratar. Ca idee, un file ar trebui sa cantareasca cca. 200 de grame.

 

2. Foloseste o tigaie buna. Ai nevoie de o tigaie din otel inoxidabil sau de una din fonta. Indiferent pe care ai alege-o, trebuie sa fie destul de mare incat sa poti aseza in ea fileurile fara sa le aglomerezi.

 

3. Scoate fileurile din frigider cu cca. 15 minute inainte de a le gati. Daca vrei sa se gateasca cat mai uniform posibil, trebuie sa le lasi sa ajunga la temperatura camerei.

 

4. Sterge-le bine cu un prosop de hartie. Vrei ca fileurile sa fie cat se poate de uscate, pentru a nu se lipi de fundul tigaii cand le gatesti.

 

5. Incinge bine tigaia, dupa care adauga un strat de ulei (cca. o lingura).

 

6. Asezoneaza somonul cu sare chiar inainte sa-l pui in tigaie.

 

7. Pune fileurile in tigaie, cu pielita in jos. Lasa-le sa se gateasca timp de cateva minute (8-9 minute daca fileul este gros, 6-7 minute, daca este mai subtire).

 

8. Intoarce fileurile pe cealalta parte si lasa-le la gatit inca 2 minute.

 

9. Scoate somonul pe o farfurie acoperita cu un prosop de hartie si lasa fileurile sa se “odihneasca” timp de 3 minute pana la servire.

 

Pofta buna!