Ingrediente:

      2 bucati de antricot de manzat sau vrabioara (de cca. 2,5 cm grosime)

      1 lingurita sare grunjoasa

      3 linguri de unt

      3 catei de usturoi, pisati

      2-3 fire de cimbru proaspat sau rozmarin

Ustensile:

      Prosoape de hartie

      Farfurii curate

      Tocator

      Cutit

      Tigaie de fonta

      Termometru de carne

Mod de preparare:

Scoate carnea din frigider cu cel putin 30 de minute (sau chiar o ora) inainte de a o gati.

Pune-o pe o farfurie pe care ai asezat in prealabil un prosop de hartie. Sterge-o cu mai multe prosoape de hartie, pentru a inalutra surplusul de apa. Acest lucru va ajuta la formarea unei cruste frumoase cand vei pune carnea in tigaie.

Pentru ca procesul de gatire a fripturilor va fi unul rapid, pregateste-ti termometrul de carne si o farfurie curata pe care vei scoate fripturile.

Chiar inainte de a incepe sa gatesti, asezoneaza carnea cu sare pe ambele parti.

Incinge o tigaie de fonta timp de 10 minute. Ar trebui sa scoata putin fum in momentul in care este incinsa asa cum trebuie.

Pune fripturile in tigaia fierbinte si gateste-le pe o parte circa 1 minut, pana cand capata crusta si nu se mai lipesc. Intoarce-le pe cealalta parte si gateste-le timp de inca 1 minut. Repeta procedeul inca 4 minute, intorcand fripturile de inca 2 ori pe fiecare parte.

Adauga in tigaie untul, usturoiul si ierburile. Intoarce carnea inca o data in tigaie. Inclina usor tigaia, incat sa ai tot untul intr-o parte, si foloseste o lingura pentru a unge fripturile. Intoarce-le din nou si repeta procedeul.

Incepe sa verifici temperatura interna a fripturilor cand timpul de gatire total trece de 6 minute. Pentru medium rare, temperatura intrerna ar trebui sa fie intre 50 si 55 de grade Celsius.

Scoate fripturile pe farfurie si lasa-le sa se ”odihneasca” timp de 5 minute. Dupa aceea, pune-le pe un tocator si taie-le in felii subtiri, pe fibra. Serveste friptura fierbinte.