1. Parmezan sau Grana Padano
Branzeturile starnesc cel mai adesea dezbateri aprinse pe tema gustului lor inconfundabil. Mai ales cand vine vorba despre Parmezan, considerat un tip de branza cu o aroma aparte ce nu poate fi inlocuita de nimic altceva. Surpriza vine de la o ruda relativa apropiata: Grana Padano, care ii poate lua locul uneori.

Gustate una langa alta, diferentele sunt sesizabile. Parmigiano-Reggiano are acel gust usor amarui si taios, care iti declanseaza placerea pe papilele gustative. In schimb, Grana Padano are arome de nuci ascunse in ea si un gust mai putin pronuntat. Dar aceste diferente subtile se estompeaza daca folosesti branzeturile in salate, in sosuri, risotto sau paste.

2. Pancetta sau Bacon

Daca nu esti obsesdat sa respecti cu strictete anumite retete, atunci un bun exemplu de inlocuire a ingredientelor este pancetta cu bacon. Pancetta adevarata este un sortiment scump, dar nu e nevoie de el tot timpul pentru a aduce acelasi plus de gust. Pana si Nigella Lawson e de acord ca un schimb intre cele doua este permis atunci cand nu iti permiti ingredientul scump. Vei obtine aceleasi fasii rumenite si crocante din ambele sortimente.

3. Paste proaspete sau paste uscate
Pastele de casa sunt delicioase, dar daca le alegi pe cele uscate din magazin nu inseamna neaparat ca renunti la calitate si gust. Exista paste uscate de calitate superioara, la fel de bune, iar timpul petrecut pentru gatirea lor este mult mai mic in comparatie cu cele pe care vrei sa le prepari de la zero acasa.

4. Legume si fructe proaspete sau congelate
Vei fi probabil suprins sa afli ca in unele cazuri legumele in varianta congelata sunt mai bune si mai gustoase decat cele proaspete. Vorbim despre mazare, de exemplu, care are un gust mai dulce si mai proaspat. In cazul fructelor, mai ales a celor delicate, cum sunt cele de padure, trebuie sa decizi ce vrei sa faci cu ele in retete. Daca ai nevoie de ele pentru decor, atunci varianta proaspata este cea pe care o cauti.

Citeste si: Proaspete, la conserva sau congelate? Care e varianta cea mai buna pentru fructe si legume

5. Zahar Demerara sau zahar brun
Nu e neaparat nevoie sa cauti cu disperare in magazin acest tip de zahar exotic, obtinut din melasa de trestie de zahar. Il poti inlocui la fel de bine cu un zahar brun clasic.

6. Otet balsamic sau otet de vin rosu
Otetul balsamic este inconfundabil ar spune italienii. Vine din Modena si este facut din anumite soiuri de struguri, dupa reguli stricte care sa il diferentieze de numeroasele falsuri de pe piata. In locul lui, in bazele de dressinguri sau sosuri poti folosi si otet de vin rosu sau otet de Sherry.

Citeste si: 8 tipuri de otet si cum sa le folosesti in bucatarie

7. Vaza Kale sau frunze de sfecla
Kale  este noua vedeta a bucatariilor de peste Ocean si a devenit noul ingredient vanat de gurmanzi. Este o raritate in supermarketuri si pentru ca vine din import are si un pret mai mare. In locul ei, poti folosi in salate sau in garnituri sotate frunze de sfecla sau, si mai ieftin, spanac.

8. Ansoa
Acesti pesti mici pe care ii gasesti cel mai adesea conservati in sare sau ulei pot fi folositi in salate, dressinguri sau baze pentru sosuri. Mai rar le poate fi inlocuit gustul. Poti folosi in locul lor pasta de ansoa sau pasta de creveti sau, pentru a avea aceeasi textura, masline negre Kalamata tocate marunt.