Nu ai chef sa astepti langa gratar, aproape o ora pentru a frige puiul si sa il intorci continuu de pe o parte pe alta? Cam de atat e nevoie ca sa perpelesti intreaga pasare desfacuta pe gratarul fierbinte. Secretul este sa il coci sub doua caramizi invelite in folie de aluminiu, fara sa iti mai bati capul sa il pazesti.

Delicios chiar si simplu, iti recomandam sa il mananci cu un sos Aioli, o salsa de rosii sau un sos cu piersici.

Ingrediente:

  • 1 pui intreg de 1kg
  • 2 ulei vegetal
  • sare si piper
  • Echipament special: 2 caramizi invelite in folie

Pregateste gratarul. Vei avea nevoie de caldura indirecta. Asa ca, in cazul gratrului cu carbuni muta carbunii incinsi intr-o parte a gratrului. Daca folosesti gratar cu gaz, nu folosi toate arzatoarele.

Curata si taie puiul. Cu o foarfeca de bucatarie taie varful aripilor si curata cu un cutit varful picioarelor. Tot cu foarfeca de bucatarie se taie de-a lungul coloanei vertebrale, de-o parte si de alta, pana in dreptul gatului. Apoi indeparteaza coloana.

Pune puiul desfacut cu partea cu pielea in sus. Preseaza-l cu ajutorul palmelor, astfel incat sa aplatizezi cat mai mult pieptul.

Unge puiul cu ulei si condimenteaza-l cu sare si piper.

Pune puiul cu partea cu pielea in sus pe gratar, aseaza caramizile deasupra, acopera gratarul cu capacul si gateste puiul 25-30 minute, pana cand pielea este aurie si crocanta. Intoarce-l, aseaza din nou caramizile deasupra lui si continua sa il gatesti alte 25-30 minute, pana cand carnea e patrunsa sau pana cand un termometru indica 73C atunci cand e introdus in partea cea mai groasa a pulpei.

Sursa reteta si foto: Epicurious