Zaharul vanilat si vanilina s-au demodat. Acum folosim in retetele de prajituri pastai de vanilie si/sau extract de vanilie. Daca pe primele le gasesti in aproape orice magazin, al doilea e un produs mai rar si mai scump. Nu iti bate capul si nu renunta la reteta doar pentur ca nu il ai. Poti face extract de vanilie si acasa.

Ne-am inspirat de pe site-ul Chow si iti dam si tie reteta. Nu il confunda, insa, cu diverse tarii infuzate cu vanilie. Extractul de vanilie, chiar si cel facuta acasa, este mult mai tare ca sa il bei simplu, cu gheata.

Ai nevoie de: pastai de vanilie, o tarie (votca, rom, bourbon), un borcan cu capac. Daca esti la prima incercare, e mai bine sa folosesti votca, pentru ca din aceasta tarie vei obtine un extract de vanilie neutru, care poate fi adaugat in orice preparat.

Pentru arome mai sofisticate foloseste rom sau burbon. Extractul de vanilie cu rom il poti folosi in budincile cu orez sau in orezul cu lapte, iar extractul de vanilie cu bourbon il pot pune in frisca batuta.

Ingrediente pentru 250ml extract

  • 3 pastai vanilie
  • 250ml votca, rom sau bourbon

Cresteaza pastaile de vanilie pe lungime, fara sa le despici. Pune-le intr-un borcan cu capac si adauga peste ele taria. Aseaza-le in asa fel incat pastaile sa fie acoperite de lichid.

Inchide bine capacul si pune borcanul in camara sau in orice alt loc racoros si intunecat, timp de 1 luna. O data pe saptamana agita putin borcanul.

Extractul de vanilie poate fi realimentat pe masura ce folosesti din el adaugand din nou alcool si inlocuind la intervale de timp pastaile de vanilie (la 3-6 luni).

Poti sa faci extract de vanilie si din pastaile de vanilie deja razuite pentru alte retete. Va trebuie sa pui, insa de 2 ori mai multe decat in cazul pastailor intregi.