Cu un iaurt pregatit acasa nu numai ca poti face economii, dar te poti bucura de un produs mai gustos si mai cremos decat cel pe care il gasesti la magazin. Ii va convinge chiar si pe cei mai pretentiosi ca este un aliment sanatos pe care sa il consume in fiecare zi.

Partea si mai buna e ca nu ai nevoie de echipamente sau ingrediente speciale ca sa il produci. Ii poti pregati etape de baza cu o seara inainte, iar dimineata vei savura cel mai bun mic dejun. Ai nevoie de lapte gras (cel putin 2% grasime) şi un iaurt cu probiotice sau culturi active de bacterii din magazin (fara arome sau fructe). Cauta ca pe eticheta acestuia din urma sa fie trecute culturi de L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus, Bifidus sau L. Casei, cele care vor transforma, de fapt, laptele in iaurtul bun.

Dupa ce vei pregati primul iaurt acasa vei putea pastra din el o doza ca sa o folosesti pentru urmatoarea transa de iaurt.

Cum sa faci iaurt acasa

Ingrediente (pentru aproximativ 1 litru de iaurt):

  • 1,8 litri lapte gras (cel putin 2% grasime)
  • 60g iaurt din comert care sa contina culturi active de bacterii

Echipament:

  • o oala mare (capacitate: 3 litri)
  • spatula
  • termometru pentru lichide

Mod de preparare:

Incalzeste laptele pe foc mediu, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda de oala, pana cand atinge 93C. Aceasta etapa de incalzire este esentiala pentru a schimba structura proteinelor din lapte si a permite coagularea lor in urmatoarele etape.

Lasa laptele sa se raceasca pana cand atinge 44-46C. Amesteca din cand in cand pentru a preveni formarea unei pelicule la suprafata. Poti grabi aceasta etapa daca pui oala intr-un recipient umplut cu apa cu gheata.

Amesteca 250ml din laptele racit cu 60g iaurt, pana cand se omogenizeaza. Apoi, adauga acest iaurt diluat in oala cu lapte, amestecand incet cu un tel.

Acopera oala cu un capac, apoi inveleste-o in prosoape de bucatarie si pune-o in cuptor (neincins). Laptele din oala trebuie sa ramana, astfel, la o temperatura constanta de 40-43C, cat timp se incheaga. Aceasta etapa trebuie sa dureze cel putin 4 ore, timp in care se va forma iaurtul. Cu cat il lasi mai mult cu atat vei obtine un iaurt mai dens si mai acru.

Daca e prima data cand incerci sa faci iaurt acasa, poti sa incepi sa verifici stadiul in care a ajuns dupa primele 4 ore si sa scoti oala din cuptor odata ce a atins consistenta dorita. Nu amesteca in el pana cand nu s-a inchegat bine.

Odata scos din cuptor, indeparteaza zerul format la suprafata si amesteca iaurtul cu telul inainte sa il transferi in recipiente cu capac. Iaurtul de casa se pastreaza bine in frigider timp de 2 saptamani.

Sursa reteta: The Kitchn