Cea mai simpla metoda prin care poti pastra fructe proaspete pentru sezonul rece este sa le congelezi. Multe dintre fructele care sunt acum din belsug in piete si magazine pot fi puse in acest fel la pastrare, fara sa isi piarda calitatile si gustul bun. Tine cont de sfaturile noastre si pune la congelator cate putin din deliciile verii pentru a le avea la indemana cand le duci dorul.

Nu toate fructele pot fi congelate pentru ca nu toate suprota temperaturi atat de mici. Daca nu ai de gand se le consumi inghetate, nu congela niciodata fructe cu un continut mare de apa. In aceasta categorie intra pepenele rosu, merele, grepfrutul, strugurii, citricele.

Odata ce ai decis ce vrei sa pui la congelator trebuie sa stii si metoda cea mai buna de pregatire inainte de congelare.

Congeleaza fructele individual. Nu pe fiecare in parte, ci pe categorii. Adica pune in pungi sau caserole separate zmeura, afine, coacaze, felii de piersici sau caise. Spala fructele, usuca-le si pune-le la inghetat intinse pe o tava. Dupa ce s-au congelat le poti muta in pungi sau recipiente. Daca le congelezi direct in punga, fructele vor forma o masa compacta si iti va fi greu sa iei din ele exact cantitatea de care ai nevoie in retete.

Congeleaza fructe gata pregatite in aluat. Este metoda cea mai buna daca stii ca vrei sa le folosesti in placinte, de pilda. Pregateste si aluatul, pune-l in forma, adauga fructele si pune la congelator. Dupa ce s-a congelat il poti scoate din forma si impachetezi intreaga placinta in folie alimentara de plastic.

Congeleaza fructe cu iaurt pentru gustari rapide si delicioase. Este foarte simplu. Aseaza mai multe fructe proaspete pe bete de frigarui, inmoaie-le in iaurt gras si pune-le la congelator. Le poti scoate ori de cate ori ai pofta de un desert sanatos. 

Foto: The Kitchn

Citeste si: 5 idei pentru a folosi capsunele congelate 

Pregateste propriile combinatii de fructe pentru smoothie-uri. Daca smoothie-urile sunt preferatele tale la inceput de zi, le poti avea pe jumatate pregatite la congelator. Amesteca felii de fructe sau fructele preferate intregi in portii potrivite cat sa iti ajunga pentru o doza de vitamine dimineata. Nu va trebui decat sa le scoti din congelator si sa le pui in blender impreuna cu laptele sau iaurtul pentru o bautura energizanta.

Foto: The Kitchn