Cea mai mare placere a primaverii sunt verdeturile proaspete, salata verde, frunzele crocante de rucola, ridichiile, ceapa sau usturoiul verde si alte bunatati care sunt in plin sezon. Toate sfarsesc in bolul de salata asezonate cu dressinguri sau o simpla vinegreta.

Ca sa nu te plictisesti de aceeasi combinatie clasica de ulei si otet variaza gustul inlocuind unul dintre ingredinete. Rezultatele te vor uimi.

Formula vinegretei perfecte

Clasicul dressing pentru salata in cea mai simpla forma a sa contine 1 parte otet si 3 parti ulei de masline. Amestecate bine intr-un bol sau intr-un borcan cu capac se toarna direct peste salata si se condimenteaza cu sare si piper. Nu dureaza mai mult de un minut. Insa, nici alternativele pe care ti le propunem nu iti vor lua prea mult timp.

In loc de ulei de masline foloseste…

1. Ulei de nuci sau ulei de alune – Nu e nevoie sa inlocuiesti chiar toata cantitatea de ulei. Poti pune 1 parte ulei de nuci si 2 parti ulei de masline. Aroma uleiurilor din nuci este foarte puternica si va acapara intreaga salata.

2. Unt topit si racit – Va fi de doua ori mai gustos decat uleiul calsic, dar nu se potriveste pentru orice fel de salata. Noi am incerca o alstfel de vinegreta cu o salata de radacinoase.

3. Avocado – Nu e nevoie de mai mult de un sfert din pulpa acestui fruct pentru a obtine un dressing cremos si bogat in uleiuri bune pentru sanatate.

4. Tahini – Pasta de susan poate inlocui o parte din uleiul de masline. Se combina perfect cu otet si putina zeama de portocala, pentru salate cu influente orientale si africane.

In loc de otet de vin sau otet balsamic foloseste…

1. Otet de fructe – este o optiune mai aromata. Si nu vorbim doar de cel de mere. Cauta cateva exemplare mai exotice de otet de mango sau otet de zmeura. Sunt mai scumpe, se gasesc in categoria delicatese, dar merita sa le incerci.

2. Suc de lamaie/lime/portocala/grepfrut – este o combinatie clasica, dar care nu da niciodata gres pentru ca se potriveste cu o multime de salate.

3. Fructe facute piure si pasate printr-o sita deasa – Poti incerca asta cu niste capsune foarte coapte sau cu zmeura pentru a obtine un dressing indedit pentru salatele cu verdeturi si carnuri fine.

4. Mustar – Si acest ingredient este destul de des folosit in dressinguri. Foloseste-l in locul otetului, adaugand un praf de zahar si un file de ansoa tocat marunt pentru a echilibra gustul sau amarui.