1. Ulei in apa in care fierbi pastele. Probabil, ca ai auzit si tu sfatul asta si poate chiar l-ai pus in aplicare, desi este gresit. Uleiul nu ajuta pastele sa nu se prinda de oala, ci le face alunecoase si niciun strop de sos nu se va lipi de ele.

2. Lasa pastele sa se scurga bine. Complet gresit! Nu trebuie sa scurgi si ultimul stop din apa in care au fiert. Uneori chiar ai nevoie de putina apa de la paste pentru a ingrosa sau a da textura sosului.

3. Clateste pastele. Este un pas inutil atunci cand le gatesti, cu exceptia retetelor de salate reci de paste, cand ai nevoie sa scapi de amidonul ramas din apa in care au fiert. In rest nu este nevoie sa le clatesti pentru ca amidonul va da textura sosului.

4. Apa trebuie sa clocoteasca atunci cand fierbi paste. Nu este neaparat nevoie pentru a le fierbe corect.

5. Daca se lipesc de oala, atunci sunt fierte suficient. Sunt prea fierte, nu sunt al dente cum ar trebui sa fie.

6. Pastele proaspete sunt mai bune
. Nu se aplica neaparat in cazul tuturor pastelor. Tagliatelle facute in casa sunt diferite de cele uscate, au o textura mai moale si trebuie folosite cu sosuri care sa se potriveasca. Pastele uscate pe care le gasesti in magazin nu sunt cu nimic mai prejos. Varianta facuta in casa este mai buna in cazul foilor de lasagna sau a pastelor umplute: ravioli, tortellini.

7. Orice sos de paste este bun. Gresit! Unele tipuri de paste, cu o anumita forma, cer un anumit fel de sos. Greutatea, textura si marimea pastelor conteaza artunci cand alegi sosul. De exemplu, papardelle se potrivesc cu un sos cu carne, in timp ce penne rigate se potrivesc cu sosuri cu branzeturi sau cu legume.