E cea mai la indemana optiune si cel mai des cumparata pentru fripturi. De altfel, romanii consuma 30kg de carne de porc pe cap de locuitor pe an. Dar pe cat e de gatita pe atatea secrete mai ascunde.

Coteltul de porc, suculet, cu urma subtire de grasime si cu carne frageda este una dintre cele mai adorate fripturi. De multe ori gresim, insa, cand le aruncam direct pe gratar sau in cuptor doar cu putina sare si piper. In spatele fripturii gustoase stau mai trucuri eficiente pe care le poti pune in aplicare data viitoare.

1. Cu sau fara os?

Cea mai intalnita varianta si una dintre cele mai apreciate de gurmanzi este cotletul de porc cu os. Motivul: osul ii da o aroma unica fripturii. Iar pe langa asta mai exista un motiv intemeiat pentru care e bine sa pastrezi osul pe cotlet. Timpul de gatire va fi un pic mai mare, ceea ce inseamna ca va fi suficient cat sa obtii o carne patrunsa la interior si cu o crusta bine rumenita la exterior, fara sa o arzi.

2. Cu sau fara grasime?

Toata bunatatea unui cotlet de porc sta in stratul mic de grasime aflat in jurul carnii. Profita de gustul unic pe care il poate da fripturii si nu il indeparta de la inceput. Cand prajesti carnea in tigaie (ca sa ii dai o crusta) tine cotletul pe o parte cu niste clesti de bucatrie, astfel incat o parte din grasime sa se rumeneasca in tigaie. Daca vrei, scapa de ea dupa ce ai rumenit carnea sau mai bine dupa ce o scoti din cuptor.

3. Condimente la extrem

Aproape toate retetele spun: putina sare si piper; ca sa nu strici gustul carnurilor. In cazul cotletelor se pare ca regula e cu totul alta: multa sare si mult piper. Atat de multe incat sa faca o crusta perfecta atunci cand sunt puse la cuptor Unde mai pui ca va fi o “haina” aromata pentru carnea care se pastreaza perfect la interior protejata si de grasimea atasata de cotlet.

4. Lasa-i timp sa respire

Cotletului, caci despre el vorbim. Regula e valabila, insa, pentru orice tip de carne. Nu o arunca direct in tigaie, pe gratar sau in cuptor imediat ce ai scos-o din frigider. Lasa cotletele sa stea la temperatura camerei timp de 30 de minute. Asta pentru ca o carne prea rece se va gati prea tare la exterior, in timp ce interiorul ramane inca rece si crud.

5. Cativa pasi esentiali…

Orice friptura buna incepe pe aragaz si se termina in cuptor. Iar regula e valabila si in cazul cotletelor. Secretul cand le prajesti putin in tigaie, cat sa le pastrezi la interior sucurile si sa formezi o crusta aurie la exterior, este sa ai tigaia extrem de fierbinte. Asta inseamna ca vei obtine rapid efectul auriu dorit la exterior pentru ca apoi sa pui tigaia in cuptor si sa lasi temepratura blanda sa patrunda carnea bine in interior. Un cotlet de porc bine facut va avea 57C la interior, inainte sa il scoti din cuptor. Caldura reziduala va urca temperatura la 62C cat timp friptura va sta cuminte 10 minute inainte sa o tai/ servesti.

PE PRO TV PLUS POȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: