Priveste-i culorile
O branza alba este facuta, cel mai probabil, din lapte de capra, iar cea de o culoare galben-inchis este dintr-o branza grasa de vaca. Branzeturile din lapte de oaie sunt de obicei undeva la mijloc intre aceste doua nuante.
Branzeturile cu crusta alba, pufoase, vor avea cel mai probabil un gust de ciuperci si smantana dulce.

Studiaza-i textura
Cand vine vorba de branza, coaja si interiorul sunt foarte importante. Branzeturile moi tind sa fie mai tinere si mai cremoase, in timp ce branzeturile tari sunt mai in varsta si mai uscate. Trebuie sa stii care sunt mai pe gustul tau.

Miroase branza
Mirosul este mai important decat gustul cand vine vorba de branzeturi. Gandeste-te ca limba poate detecta doar 5 gusturi (amar, acru, dulce, sarat si umami). Nasul, pe de alta parte, are intre 5.000 si 10.000 de receptori diferiti de mirosuri. Atunci cand mirosi o branza, gandeste-te la ce anume te face sa te gandesti - fructe, ierburi sau ceva intens? Mirosul completeaza gustul si te ajuta sa iti faci o imagine completa asupra branzeturilor.

Gust-o
Acum, e timpul sa o incerci. Ia o muscatura si analizeaza-i gustul. Incearca sa respiri pe nas cand faci asta. In acest fel, iti poti face o idee despre fiecare tip de branza in parte si iti poti alege preferatele.

Citeste si:  Ghidul branzeturilor - 11 feluri de branza pe care trebuie sa le gusti o data in viata

Sursa: www.thekitchn.com