De peste patru sute de ani, trifle incanta mesele speciale ale britanicilor. Este un desert simplu, dar sofisticat in acelasi timp, care are o aparitie spectaculoasa prin straturile perfect aliniate in recipiente transparente. Este un desert care incanta si adultii, si copii, pentru ca poate fi creat si in varianta alcoolizata, dar si in una mai dulce cu sirop fara alcool.

Desi a fost facut celebru de bucataria britanica, trifle este la origini un desert spaniol numit bizcocho borracho sau “pajitura imbatata”, adusa in Anglia de Regele Filip al II-lea al Spaniei prin casatoria cu Regina Maria I, in 1554.

Primele deserturi trifle erau un simplu amestec de crema peste un blat insiropat. Abia la mijlocul secolului XVIII, trifle a inceput sa semene cu desertul din prezent. In retetele mentionate in 1850 trifle era compus din piscoturi sau macarons stropite cu brandy sau vin alb, un strat de dulceata de zmeura, un strat generos de crema si frisca.

Trifle este un desert atat de indragit de britanici incat de-a lungul timpului a fost mentionat si in literatura de Charles Dickens si, mai recent, de J.K. Rowling in “Harry Potter si Piatra Filozofala”

Pe mesele de Craciun si-a facut loc ca o alternativa usoara pentru mult mai celebra budinca de Craciun, considerata un desert delicios, dar extrem de dens si aromat.

Trifle poate fi pregatit intr-un singur vas mare sau in mai multe pahare mici, care sa incorporeze o portie.

Trifle cu zmeura

Ingrediente (pentru 10 portii):

  • 95g +2 linguri zahar
  • 60ml suc proaspat de lamaie
  • 200g gem de zmeura
  • 500g zmeura proaspata (sau fructe de padure)
  • 480ml frisca lichida
  • 600g blat/ pandispan cu vanilie

Mod de preparare:
Pune la fiert 95g zahar cu 60ml apa si sucul de lamaie si lasa pe foc 1-2 minute, pana cand se dizolva zaharul. Lasa sa se raceasca.

Amesteca gemul cu trei sferturi din zmeura proaspata si zdrobeste usor fructele.

Bate frisca lichida cu 2 linguri de zahar.

Taie blatul/ pandispanul in bucatele mici si unge pe toate partile cu sirop cu lamaie.

Asaza bucatele de blat la baza a 10 pahare transparente, intinde deasupra lor un strat de gem cu fructe, apoi un strat de frisca si repeta pana cand obtii inca doua straturi din fiecare. Decoreaza cu restul de zmeura si pune la frigider pana inainte de servire.

Sursa reteta: www.marthastewart.com