Avem cea mai buna reteta de cozonaci ardelenesti de la Chef Adrian Hadean, care ne-a dezvaluit o reteta mostenita din generatie in generatie. Acum, a venit vremea sa vedem cum se pregateste deserturi sarbatorilor putin mai la sud. Asadar, iata reteta de cozonaci muntenesti.

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 1kg lapte
  • 250g zahar
  • 250g unt proaspat
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 8 oua
  • putina vanilie
  • 1 lingurita rom
  • drojdie de bere
  • stafide

Mod de preparare
Iei 8 galbenusuri de oua si 4 albusuri batute bine impreuna cu o lingurita de sare. Ei apoi o bucata drojdie de bere groasa cat un deget si o pui in laptele fiert numai caldut. Drojdia va sta in lapte pana ce se va dospi si va incepe sa se ridice.

Faina pusa intr 'o copaita, o tii intr 'o camera calda, peste ea torni laptele cu drojdia inauntru. Adaogi zaharul pisat si ouale bine batute. Amesteci viguros toate acestea timp de o jumatate de ora. Amestecul se face cu mana.

Untul il pui sa se topeasca, apoi torni din el in faina, putin cate putin, amestecand mai departe. In fine incepi amestecul cu amandoua miinile pe care le moi mereu in untul topit ce 'l ai alaturi intr 'o cratita pusa pe masina. Amesteci inca o ora. Apoi adaogi stafidele si coaja de lamae care trebue introdusa in aluat de la inceputul framantatului. Romul se pune catre sfarsitul amestecului.

Aluatul se lasa o jumatate de ora sa se odihneasca, intr 'o camera calda, apoi se amesteca putin. Din masa aluatului se iau cantitati dupa dorinta, se aseaza in forme sau tavi unse cu unt si se baga la coptor nu prea fierbinte. Daca coptorul e prea iute se pune peste aluat o coala de hartie pe partea unsa cu unt.

Sursa: Agerpres