In mod traditional, Bibingka se coace in jar, in vase de lut, invelita in foi de banan si acoperita complet in carbuni incinsi pentru a capata acea aroma unica, usor afumata. Rezultatul este o prajitura moale si textura pufoasa care primeste deasupra un topping cu unt, zahar, branza si nuca de cocos rasa. Aspectul nu se schimba cu nimic atunci cand pregatesti aceasta prajitura in cuptor, dar ii lipseste aroma distincta data de focul cu lemne.

In cultura filipineza, Bibingka este fel principal pe masa de Craciun si se serveste imediat dupa ce toti ai casei se intorc de la mesa de la miezul noptii. Desi este o prajitura extrem de cunoscuta in Filipine, cei mai multi o asociaza Craciunului pentru ca numai in aceasta perioada se gaseste din abundenta peste tot, de la magazine la vanzatori ambulanti plasati strategic langa biserici, de unde credinciosii cumpara Bibingka si o mananca langa o cana de ceai de ghimbir sau una cu ciocolata calda.

Ingrediente:

  • 300g faina de orez
  • 200g zahar brun
  • 1 lingura praf de copt
  • 3 oua batute
  • 400ml lapte de cocos
  • 15g unt taiat cubulete
  • 2 linguri fulgi de cocos

Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 160C si unge o tava rotunda de copt cu diametrul de 23 cm (daca faci rost de frunza de banan, aseaza-o in tava).

Amesteca faina de orez cu zaharul brun, praful de copt, ouale, untul topit si laptele de cocos.

Toarna acest amestec in tava pregatita si coace totul timp de 1 ora pana cand trece de testul scobitorii.
Scoate prajitura pe un platou si aseaza cateva felii de unt deasupra ei. Presara fulgii de cocos. Serveste fierbinte.

Sursa reteta: www.filipinorecipesite.com