In Danemarca, Aebleskiver sunt considerate clatite, dar forma lor rotuda si textura pufoasa le face foarte asemanatoare gogosilor. Se gatesc intr-o tigaie speciala din fonta,  prevazuta cu 7-8 adancituri in care se pune aluatul si se coace pe aragaz.  Aceasta nu lipseste din nicio bucatarie daneza si are o legenda legata de apatitia ei.

Se spune ca vikingii intorsi din lupta, de pe mare, au cerut o portie de clatite pentru a-si intrema puterile, si pentru ca nu aveau tigai si-au scos armurile si scuturile si le-au folosit pentru a coace in ele clatitele. Scuturile lor aveau adancituri, asa ca unele dintre clatite au luat forma unor mici gogosi pufoase.

Indiferent de povesti, Aebleskiver reprezinta o obisnuinta a targurilor de Craciun in toate tarile nordice, dar si la petrecerile in familie sau la zilele de nastere ale copiilor. La cina din Ajunul Craciunului sunt servite fierbinti, pudrate cu zahar, cu felii de mere sotate in unt sau dulceata de zmeura, dar pot fi umplute si cu dulceata de caise, fructe confiate sau crema de branza .

Ingrediente (pentru 18-20  bucati):

  • 2 mere curatete si tocate in cubulete
  • 2 linguri unt (plus extra pentru uns tigaia)
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 oua
  • 1 lingura zahar
  • 250g faina
  • 1 si ½ lingurita praf de copt
  • 350ml lapte batut

Mod de preaparare:
Pune tigaia speciala pentru aebleskiver pe foc mediu la incins.
Intr-o tigaie separata soteaza merele in 2 linguri unt, pana cand se inmoaie putin. Presara scortisoara.

Bate galbenusurile cu zaharul si incorporeaza faina si praful de copt in ele, alterantiv cu laptele batut. Bate albusurile spuma si incorporeaza-le in aluat.

Da focul mai mic la tigaia pentru aebleskiver, unge-o cu unt si toarna cate 1 lingura de aluat in fiecare adancitura. Pune cate 1-2 bucati de mar sotat in fiecare portie de aluat. Lasa sa se coaca pe foc mic, pana cand aluatul se desprinde singur de pe margini. Intoarce bila de aluat si coace-o inca 2 minute.
Scoate gogosile si pudreaza-le cu zahar.
     
Daca nu ai tigaie speciala, aluatul pentru Aebleskiver poate fi copt si pe o tigaie normala de clatite, pe foc mediu, pentru a obtine clatite asemanatoare cu cele americane.

Sursa reteta: www.about.com