O a doua stea inseamna ca restaurantul serveste mancare excelenta si merita un ocol. Restaurantele cu trei stele Michelin sunt marcate in ghid ca fiind exceptionale si merita o calatorie speciala. 

Daca pana de curand Franta detinea cele mai multe restaurante cotate cu trei stele in ghidul Michelin, clasamentul s-a schimbat in ultima perioada, iar Japonia a urcat pe primul loc. 

 

Japonia - 28 de restaurante

In prezent, Japonia numara nu mai putin de 28 de restaurante cu 3 stele Michelin, la doar 10 ani de cand ghidul a intrat pe piata nipona. 12 dintre acestea se afla in Tokyo, iar printre ele se numara si restaurantul lui Joel Robouchon (cunoscut drept chef-ul cu cele mai multe stele Michelin din lume) si barul de sushi al lui Jiro Ono, unde fostul presedinte american Barack Obama spune ca a mancat cel mai bun sushi din viata lui.

 

Franta - 27 de restaurante

Tara de origine a ghidului Michelin numara 27 de restaurante decorate cu trei stele. Alain Passard, Alain Ducasse, Guy Savoy sau Eric Frechon sunt doar cativa dintre bucatarii celebri din spatele acestor restaurante, iar Yannick Alleno este singurul bucatar care detine 2 restaurante cu 3 stele Michelin din Franta. Mai mult decat atat, Restaurant Paul Bocuse, Auberge de l’Ill si La Maison Troisgros isi mentin cele trei stele inca dinainte de 1970.

 

SUA - 14 restaurante

Dintre cele 14 restaurante cu 3 stele Michelin din S.U.A., unul este recunoscut oficial si drept cel mai bun din intreaga lume. Vorbim despre Eleven Madison Park din New York, care a primit acest titlu in cadrul galei World’s 50 Best Restaurants din 2017. The French Laundry din Yountville, si el cotat cu 3 stele Michelin, a fost la randul lui cel mai bun restaurant al lumii in 2003 si 2004. 

 

Germania - 11 restaurante

Germania are in prezent 11 restaurante cu 3 stele Michelin, dar niciunul dintre ele nu se afla in Berlin. De fapt, cele mai multe dintre ele se afla in zone rurale, departe de agitatia oraselor mari. Unul dintre cele mai speciale este Schwarzwaldstube, cel mai longeviv restaurant cu 3 stele Michelin din tara (a primit distinctia in 1993), condus de bucatarul Harald Wohlfahrt, o figura iconica a bucatariei germane.

 

China - 10 restaurante

Cand spunem despre China ca are 10 restaurante cu 3 stele Michelin, luam in calcul si restaurantele din Hong Kong si Macao. Dintre acestea, doua ii apartin aceluiasi Joel Robouchon (L'Atelier de Joël Robuchon din Hong Kong, respectiv Robuchon au Dome din Macao). Dar cel mai incintant dintre ele este Ultraviolet, decorat cu 3 stele in 2017, despre care se spune ca este cel mai avangardist restaurant din lume: are o adresa secreta, o singura masa - de 10 persoane si jocuri de lumini si de sunete care stimuleaza toate simturile.