"Putem avea uneori legaturi cu lumea artei, insa nu suntem artisti, ci mai degraba meseriasi", spune Joan Roca, fratele cel mare si seful unei echipe de 35 de persoane aduse in Argentina.

Meniul celor patru cine servite la Buenos Aires "este un omagiu, un semn de tandrete fata de bucataria argentiniana... Incercam sa gasim arome si sa le incorporam in felul nostru de a intelege bucataria", adauga el.

Chef Joan (51 de ani), somelierul Josep (49 de ani) si patiserul Jordi (37 de ani) si-au parasit temporar zona de confort reprezentata de restaurantul lor din Girona (nord-estul Spaniei), incercand sa adapteze preparate traditionale argentiniene - cum ar fi "mozaic de locro" - un fel de mancare tipic, pa baza de porumb, in boabe de diferite culori, si carne de miel de pe platourile muntoase inalte din nord-estul Argentinei, sau creveti din Ushuaia.

In cursul sederii in Argentina ei vor face cunostinta cu bucatari din aceasta tara, pe care ii vor invita apoi sa faca un stagiu de patru luni in bucataria lor. In restaurantul "Celler de Can Roca, al fratilor Roca, la mare pret sunt mancarurile bunicii, revizuite si modernizate, astfel incat ei nu sunt de acord cu denumirea de "bucatarie moleculara".

La Buenos Aires, Jordi a inventat desertul botezat "Gol Messi", alcatuit dintr-un merengue pe un blat de mate, ceaiul argentinienilor, o minge de ciocolata umpluta cu dulceata de lapte care se indreapta spre o poarta cu plasa din zahar.

Restaurantul Celler de Can Roca, trei stele in Ghidul Michelin din 2009, a fost desemnat de doua ori cel mai bun restaurant din lume de prestigioasa publicatie britanica Restaurant Magazine. Argentina este prima etapa dintr-un periplu american. Asa cum grupurile rock sustin concerte in turnee, fratii Roca vor parasi Buenos Aires si se vor indrepta spre Miami, Birmingham, Houston, urmand ca turneul lor sa se incheie la Istanbul.