Orasul este cunoscut in primul rand pentru sosul bolognez sau mai degraba "Ragu Bolognese", pentru care nu exista doar un singur mod de pregatire. Retetele cuprind mai multe sau mai putine rosii, feluri de carne diferite si ingrediente care pot varia.

Chef Davide Berchiatti, de exemplu, foloseste 70% carne de vita si 30% carne de porc. "Aceasta din urma, mai grasa, da sosului un aspect cremos", explica el. Carnea nu trebuie tocata marunt, operatiunea trebuind sa se desfasoare chiar inainte de pregatirea sosului. Ideal este sa se foloseasca rosii sfaramate, iar sosul trebuie sa fiarba circa patru ore la foc mic. Cu concentrat de rosii, durata se reduce la jumatate.

In ceea ce priveste pastele, Ragu merge cel mai bine cu tagliatelle, marea specialitate a orasului, la care sosul adera foarte bine, si nu cu spaghete, ca in celebrul fel "spaghete bolognese". Alte paste tipice Bologniei sunt tortellini si tortelloni. Cele din urma, un fel de ravioli rotunde, sunt mai mari decat primele. Garnitura poate fi compusa din ricotta, prosciuto sau legume.

In cele din urma si pentru a adauga un plus de savoare mancarii, se adauga parmezan. Sa nu se confunde insa Parmiggiano Regiano cu Grana Padano. Primul, singurul si adevaratul parmezan pentru locuitorii orasului Bologna, provine din sudul fluviului Pad. Spre deosebire de Grana Padano, el este facut din lapte nefiert si este mai scump. Cand se alege branza, trebuie luata in considerare perioada de maturare in functie de utilizare. Pentru gatit sunt suficiente 24 de luni, insa pentru a fi consumata nepregatita termic branza trebuie sa fie mai uscata si mai sarata, avand nevoie de 36 de luni.

Este greu de vorbit despre regiunea Emilia-Romagna fara a mentiona mortadella, mezel rotund gros, al carui diametru poate atinge 30 de centimetri, facut in general din carne de porc. In mortadella se pot pune masline sau fistic, iar feliile trebuie taiate foarte subtire. Poate fi mancata cu paine, dar intra si in compozitia mai multor retete, printre care tortelloni.