Bucatini All'Amatriciana

Cand vorbim despre preparate emblematice din Roma (sau chiar din intreaga regiune Lazio), nu putem sa omitem bucatini all’amatriciana. La prima vedere, pare o reteta simpla cu paste (bucatini sunt un fel de spaghetti mai groase), guanciale (obraz de porc), pecorino (un tip de branza maturata), vin alb, rosii, piper si ardei iute. Secretul unor amatriciana ca la mama lor acasa sta in gatirea al dente a pastelor si intr-un guanciale de calitate. Este introducerea perfecta in bucataria romana!

 

Abbacchio Al Forno

Abbacchio este denumirea mielului “de lapte” in regiunea Lazio. Aceasta reteta de miel la cuptor este specifica primaverii, iar multe familii o prepara de Paste, dar stai fara griji: gasesti preparatul si in restaurante, in tot timpul anului. Pulpa de miel este gatita domol la cuptor, cu frunze de salvie, vin alb si otet si deasupra unui pat de cartofi (care vor absorbi toate aromele).

 

Coda Alla Vaccinara

Coda alla vaccinara se poate traduce “coada in stil macelaresc” si este una dintre retetele traditionale din macelariile regiunii Lazio. Este o tocana din coada de vita si legume (in special telina si rosii). Se spune ca nu exista o reteta originala a “codei alla vaccinara”, iar fiecare italian va sustine ca cea facuta de bunica lui e autentica. 

 

Carciofi Alla Giudia

Italienii (mai ales cei din Roma) iubesc anghinarea (careia ii spun carciofi). Asa s-a nascut anghinarea prajita, pe care o vei gasi din plin in restaurantele din Cartierul Evreiesc al Romei, mai ales primavara. De altfel, giudio este termenul folosit de romani pe unde evrei (Carciofi Alla Giudia = anghinare evreiasca) 

 

Maritozzi Con La Panna

Acest desert a ramas in cultura Romei inca din vremea Imperiului, cand romanii consumau dulciuri cu stafide si miere. Ulterior, in Evul Mediu, au inceput sa fie consumate in timp de post. Astazi, un Maritozzi Con La Panna si un espresso inseamna un mic dejun clasic in Roma.