Cu un nume care are rezonanata filmelor de Bollywood, Sanjeev Kapoor este cele mai cunoscut chef indian. In ultimele doua decenii si-a cucerit natiunea, dar si alte popoare din Asia cu retetele lui simple si aromate, cu cartile de bucate si emisiunile TV.

Un bucatar la superlativ

Kapoor este unul din pionierii show-urilor de gatit televizate din India. Emisiunea lui, "Khana Khazana", a inceput in urma cu 18 ani si inca mai ruleaza. Fanii pe care ii are ar face invidioasa orice vedeta de talie mondiala. Emisiunea e urmarita de 500 de milioane de oameni in 120 de tari, potrivit Food&Wine Magazine.

In plus, bucatarul a lansat si primul post TV de cooking - FoodFood TV - in limba hindi, care emite non-stop. Succesul i-a adus premii, contracte in toata lumea, si aparitii la CNN printre celebritatile din lumea culinara. Si cum cifrele de ordinul milioanelor par sa i se potriveasca manusa, Kapoor are si 25 de milioane de vizitatori lunari pe site-ul sau, iar cele 140 de carti pe care le-a scris s-au vandut in toata lumea in milioane de copii.

In 2010 si-a lansat propria marca de mancaruri semi-preparate, Sanjeev Kapoor's Khazana, si detine mai multe restaurante in India si in alte orase mari din lume.

De la bucatar de restaurant la vedeta de televiziune

The Guardian il prezenta pe Sanjeev Kapoor ca pe un produs autentic al noii Indii, care a descoperit in ultimele decenii tehnologia si dezvoltarea economica. Numai intr-o astfel de societate show-ul de televiziune al lui Kapoor a fost posibil. In 1993 era bucatar-sef la un hotel din Mumbai cand a fost rugat sa faca o emisiune dedicata gatitului pe unul din posturile de televiziune.

In prima editie, a ales sa gateasca un fel de galuste de spanac umplute cu branza si piept de pui umplut cu sofran si lichior. Dintre acestea doua, primul preparat a devenit felul de mancare ce il defineste. O mancare simpla pe care oricine o poate gati si acasa. Acesta a fost, de altfel, si secretul succesului sau: trasformarea mancarurilor indiene in preparate accesibile pentru orice gurmand.

Pasiune impartasita de familie

Bucatareala a fost dintotdeauna o placere pentru Kapoor. A intrat in bucatarie de la 10 ani si de atunci nu se mai poate desparti de ea. Si-a urmarit parintii si fratele mai mare gatind si a stiut ca bucataria este chemarea lui. A transmis pasiunea mai departe si copiilor sai si spune ca fiica mai mica, Kriti, se descurca de minune sa toace in bucatarie.

Secretele lui Sanjeev Kapoor

Bucatarul care a uimit India crede ca gatitul este ca o terapie si nu e ceva ce n-ar incerca sa faca atunci cand isi pune sortul. In plus, recunoaste ca e un impatimit al gadgeturilor in bucatarie si al electrocasnicelor noi, dar ar renunta la toate pentru setul sau de cutite pe care i-ar placea sa il ia cu el peste tot unde este chemat in lume sa gateasca.

Sotia si fiicele sunt cei mai mari critici ai sai, dar in general doamnele sunt cele care se grabesc sa ii multumeasca. Intr-un interviu pentru publicatia The Hindu marturisea ca de multe ori femeile au venit si i-au multumit ca le-a salvat casnicia pentru ca au invatat sa gateasca urmarind emisiunea lui.

Mancarea indiana pe intelesul tuturor

Una dintre cartile lui Sanjeev Kapoor care a avut un succes urias este “Mastering the Art of Indian Cooking”. Croita parca dupa modelul Juliei Child, cartea este mai mult decat o insiruire de retete, ci o prezentare usoara a mancarurilor si tehnicilor de gatire indiene, cu puternice arome de condimente.

Kapoor a stiut, insa, sa adapteze traditiile la evolutia societatii si a schimbat astfel prin cartile si emisiunile sale felul in care se gateste in stil indian in milioane de case din lume.

Data nasterii: 1965

Carti - are publicate 140 de carti si conform site-ului sau cele mai bine vandute sunt:

  • Vegetarian Sweets & Desserts
  • Roti-Paranthe (despre lipii indiene)
  • Cocktail Snacks
  • Mithai-Sweets for every celebration
  • Cooking with Love

Emisiuni:

  • Khana Khazana – 1993 pana in prezent
  • FoodFood TV – canal de televiziune lansat in 2011