Cu Rachel Sargent e aproape imposibil sa nu te imprietenesti din prima clipa. Este molipsitoare prin optimism, are mereu o doza de ironie proprie britanicilor, vorbeste intr-o combinatie delicioasa de englezo-romana si atunci cand gateste emana bucurie.

Am gasit-o in Atelier, adica locul unde deasupra de London Street Bistro, din Bucuresti, face ateliere de gatit, petreceri private si degustari (de vinuri si alte bunatati). Intre doua retete britanice ne-a aratat terasa acoperita iscusit dupa un patent inventat de tatal ei, vopsita personal si decorata “eclectic shabby chic”, dupa cum spune chiar ea, si ne-a povestit cat de mult se bucura atunci cand farfuriile ei se intorc goale in bucatarie.

De la o cariera in finante la dragostea pentru bucatarie

Rachel Sargent nu a gatit dintotdeauna, nu are diploma de bucatar la nicio scoala de renume, nu a inceput sa lucreze in domeniu la niciun restaurant faimos. Dragostea pentru bucatarie o are pe de-o parte in sange pentru ca mama si matusa ei au predat in scoli culinare in Marea Britanie, iar pe de alta parte pentru ca a descoperit ca mancarurile favorite ne fac in general mai fericiti, impartasirea lor cu altii creeaza amintiri, iar gatitul este de fapt la fel de intens ca o iubire.

Primele amintiri sunt din bucatarie, alaturi de mama ei. “La 9 ani faceam Baked Alaska”, marturisete Rachel, pentru care multe vacante au insemnat delicii gustate in Franta, iar anii de universitate la Londra au insemnat o dulce descoperire a pietelor si magazinelor cu bunatati, in locul salilor de lectura. Profesia ei oficiala este de finantist, iar meseria careia i-a fost loaiala pentru multi ani este cea care a adus-o in Europa de Est si in Romania.

Ne-a vizitat tara pentru prima data in 1994, s-a indragostit apoi de Transilvania si impartaseste pentru aceasta regiune acelasi respect si admiratie precum printul Charles, pe care l-a cunoscut la primele lui vizite in Romania intr-o cina privata. Rachel a revenit dupa 2003 in Bucuresti si a ramas aici.

“Intotdeauna am gatit pentru prieteni, intotdeauna am facut dulceata la miezul noptii si prajituri pentru ocazii speciale pentru toata lumea”, povesteste Rachel. S-a lasat convinsa sa incerce sa se implice in noua si, in acelasi timp, mai vechea ei pasiune de prietenii care i-au dat la un moment dat atatea comenzi de paine de casa incat a facut din asta o traditie de “duminica dimineata”. Iar clientii nu au intarziat sa apara.

“Comfort food” pentru bucuresteni

Rachel Sargent a pornit aventura gastronomica cu un restaurant care a esuat, apoi cu un atelier de gatit care a avut succes si de un an gateste in fiecare zi in bistroul cu aer eglezesc pe Str. Putul lui Zamfir, ajuns la un moment dat in topul primelor 10 localuri bucurestene pe Trip Advisor. Totul e inspirat si reinterpretat din meniurile britanice traditionale. Nu gateste sofisticat, ci simplu si delicios, iar daca vrei sa ti-o inchipui cumva ar putea fi o varianta feminina, dar mai putin celebra a lui Jamie Oliver. Are aceeasi pofta in glas si aceeasi lejeritate in felul in care combina si mixeaza ingredinete, incat te convinge ca trebuie sa gusti, iar maine chiar sa te apuci de gatit.

“Visez retete noaptea” spune Rachel, care prefera sa faca totul in casa decat sa cumpere semipreparate. Cauta ingrediente locale sau le aduce din alte zone din tara, pregateste carnati si bacon, dulceturi si gemuri, aluaturi pentru deserturi si amestecuri delicioase de carnuri pentru celebrele “pies” britanice. Preferatul ei ramane micul dejun Kedgeree facut din orez basmati, macrou afumat, oua fierte, mazare si chutney de mango, dar niciodata nu ar spune nu unei placinte cu vita, hribi si vin rosu.

Excursiile in Transilvania

Nu spune nu nici unei portii de sarmale in foi de vita de vie bine facute, pentru ca le fel de mult ii plac si mancarurile romanesti. Ii plac in egala masura zacusca, magiunul de prune, tocanita de ceapa, painea cu cartofi si carnatii traditionali facuti de tarani. La tara isi gaseste inspiratia si linistea, iar cand vrea sa fuga din Bucuresti alege locurile care i-au devenit la fel de obisnuite si dragi precum Anglia natala. Adora sa merga in Transilvania si a vizitat deja toate satele sasesti laudate de Printul Charles. Aici organizeaza excursii culinare cu toti cei care isi doresc sa o insoteasca.

Adresa London Street Bistro: Str. Putul lui Zamfir, nr.15, Bucuresti

Fotografii: Teodora Maftei