Gabi Georgiu a participat la Sushi World Cup, cea mai importanta competite de sushi din lume, si nu s-a intors acasa cu mana goala. El a reusit castige doua premii de “Gold Sushi Award” atat la competita individuala, cat si la cea de restaurant.

Proprietarul si bucatarul-sef al restaurantului, Tsuchiya Naofumi, un japonez autentic, i-a fost profesor si mentor in acelasi timp si l-a invatat tot ce stie el. “Inainte de toate, am invatat de la dansul ca trebuie sa am rabdare. Rabdare sa invat, sa experimentez, sa ma perfectionez. Asadar, am invatat de la maestrul bucatar Tsuchiya Naofumi tot ce tine de bucataria japoneza si in special de pregatirea sushi-ului: de la cum trebuie pus cutitul pe planseta, cum trebuie spalat orezul, cum sa fac sushi”, ne-a marturisit el.

Asa ca, in Japonia, a mers cu lectiile invatate si a reusit sa invinga chiar si bucatari de origine japoneza. Vedeta competitiei a fost “Dracula Roll”, sushi-ul conceput de el si de mentorul lui, Tsuchiya Naofumi, care continea printre altele usturoi si cascaval afumat din Ardeal.

“Cu Dracula Roll am participat la cea de-a doua sectiune a concursului, cea destinata restaurantelor. Astfel ca am putut participa alaturi de Tsuchiya Naofumi, proprietarul si bucatarul-chef Tokyo Group, dansul in calitate de asistent. Ideea ne-a venit amandurora, era nevoie de ceva care sa simbolizeze originile noastre. Si cum strainii cunosc Romania prin povestea lui Dracula, se pare ca am facut alegerea potrivita”.

Experienta din Japonia a fost, pe langa plina de emotii, foarte educativa: “Oricine ajunge acolo, simte ca e intr-un loc unde lucrurile sunt asezate foarte clar. Si foarte corect. E a doua oara cand ajung in Japonia, prima data am fost in vizita. Daca atunci eram atent la ce se intampla pe strazile Tarii Soarelui Rasare, acum am fost atent la ce se intampla in bucatarie. A fost extrem de interesant, e o experienta pe care o recomand tuturor celor care au o afinitate pentru Japonia sau lucreaza intr-un domeniu cu specific japonez.”

Cu toate acestea, Gabi marturiseste ca inca mai are de invatat: “Bucataria japoneza, ale carei taine inca incerc sa le dezleg, mi se pare speciala prin atentia acordata amanuntelor, gustului si aromei fiecarui ingredient, sezonalitatii, naturaletii.”

Marturiseste ca tot ce isi mai doreste acum este sa devina mai bun in tot ceea ce face si sa obtina, ca si chef Tsuchiya Naofumi, Sushi Proficiency Certificate.

 “Asa cum spune si mentorul meu, Tsuchiya Naofumi, participarea la World Sushi Cup-2013 sau primirea titlului de Head Sushi Chef in urma trainingului pe care l-am urmat in Japonia nu reprezinta destinatia mea finala, ci doar inceputul unui nou drum.” Pentru el, aventura abia incepe.


“Nu am facut niciodata sushi acasa”
Nu are un motto in bucatarie, insa cel mai important pentru el este curatenia: “Pentru mine, fiind instruit in acest sens si de proprietarul si bucatarul-chef Tsuchiya Naofumi, e foarte importanta curatenia. Lucrand intr-un mediu curat, cu produse de calitate, asta transmiti clientilor despre ceea ce esti.”

Desi acasa nu a gatit niciodata sushi, in bucataria restaurantului Tokyo Sushi stie ce face. Secretul unui sushi bun consta, din punctul lui de vedere, in procedeul folosit, iar preferintele lui in materie de sushi tin in primul rand de pestele folosit. “Mie imi place sushi cu somon, ton, caracatita sau crevete”. 


Bucatarii care il inspira sunt adevarati maestri in materie de mancare japoneza autentica. Masayoshi Kazato, Ogawa Hirotoshi si mentorul sau, Tsuchiya Naofumi, sunt primele trei nume care ii vin in minte.

“Romanii sunt din ce in ce mai deschisi spre nou”

Tokyo Japanese Restaurant este deja de 10 ani in Cluj-Napoca, iar asta dovedeste ca romanii stiu sa aprecieze si o bucatarie international foarte diferita, cum este cea japoneza. “Cei care pasesc la Tokyo Japanese Restaurant sunt cei care deja prefera sa manance si altceva, intai din curiozitate, apoi pentru ca isi dau seama ca ceea ce facem e sanatos. Cred ca in ultimul timp romanii sunt din ce in ce mai deschisi spre nou, si asta nu poate decat sa ma bucure”, ne-a spus el.

Pentru el insa, restaurantul este deja ca o a doua casa: “E locul in care am crescut atat din punct de vedere profesional, cat si personal. E locul in care vreau sa raman si de acum inainte, sa le arat clientilor ca noi oferim intr-adevar calitate.”

Pentru toti cei care ajung in Cluj-Napoca si in restaurantul in care lucreaza, Gabi are cateva recomandari: “Daca nu au mai servit sushi le recomand sa isi aleaga un set care contine atat sushi, cat si mancare gatita. Astfel pot gusta mai multe preparate din bucataria japoneza. Meniul restaurantului este foarte variat, iar in functie de preferintele fiecarui client si recomandarea mea este diferita.”



Pretul mediu al unui meniu de pranz variaza intre 35 si 45 de lei.
Adresa: Str. Gh. Marinescu nr. 5, Cluj-Napoca
Website: www.tokyorestaurant.ro