Chef Samuel este in Romania de 7 ani. A venit aici la propunerea unui prieten roman, care i-a propus sa fie chef la un restaurant ce urma sa se deschida in Bucuresti. I-a placut tara noastra si a ramas aici, iar acum lucreaza zi de zi in bucataria restaurantului Loft.

Este un bucatar atipic. Cu tatuaje pe brate si in forma maxima, atunci cand nu este in bucatarie, Chef Sam practica sporturi extreme. Si-a descoperit aceasta pasiune pe cand locuia in Tahiti, unde a ajuns impreuna cu tatal sau care lucra in Marina Militara.

“Sunt dependent de sporturi extreme si adrenalina. Wakeboard, dirt bike&downhill, skateboard, muay thay (arte marțiale), fitness, gimnastica acrobatica sau snowboard, iarna”, declara el.


Cum se imparte viata de gurmand cu cea de sportiv? “Pentru mine, meniul zilnic este foarte simplu, alcatuit din mancare dietetica ca pentru un sportiv. Fac o ora de sport pe zi si trebuie sa ma mentin in forma”, explica Chef Sam.

De altfel, si vacantele si le face in locuri in care poate sa faca sport si sa manance sanatos. “Atunci cand calatoresc, nu plec prea departe. Istanbul si Antalya de cele mai multe ori pentru ca am posibilitatea sa fac sport, iar mancarea este foarte buna si simpla, asa cum imi place mie”.


Adrenalina gaseste si in bucatarie. Zi de zi, incearca sa fie mai bun si considera ca exista intotdeauna ceva de invatat sau imbunatatit. De altfel, considera ca cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba un chef este setea de cunoastere. “Sa-si puna intrebari in fiecare zi si sa invete permanent. Este foarte important”, spune el.

S-a nascut in Cherbourg, un orasel din Normandia. A inceput sa gateasca la 16 ani. Isi aminteste si acum cate emotii avea: “Primul lucru pe care l-am facut a fost Creme Brulee si imi amintesc ca eram foarte stresat, voiam sa iasa perfect.” Varul si unchiul sau erau pescari, asa ca stie cum sa-l prepare pestele la perfectie. De altfel, este si ingredientul l-ar gati oricand, in orice fel.

A lucrat in multe bucatarii si a invatat de toate, inclusiv patiserie. Cea mai mare provocare pentru el a fost, fara doar si poate, perioada petrecuta in bucataria restaurantului “Le Tour d’Argint”, care avea, pe atunci, 3 stele Michelin. 

Rigurozitatea care caracterizeaza un astfel de restaurant l-a facut pe Chef Sam sa fie un perfectionist. Din punctul lui de vedere, cheia succesului in domeniu este una ce tine de atitudine:  “Nu trebuie sa renunti. Trebuie sa fii pasionat cu adevarat pentru ca aceasta meserie vin la pachet cu multe sacrificii personale, in special cu viata de familie. Dar motto-ul meu este <Nu te da batut>. Tot ce-ti doresti o sa se intampla, la un moment dat, trebuie doar sa ai rabdare”, spune el.

Nu i-a fost usor, intrucat presiunea de a lucra intr-un astfel de restaurant este imensa. Lucra intre 14 si 16 ore pe zi, timp in care tot ce-i iesea din maini trebuia sa fie absolut perfect.

"Totul era bine organizat, iar presiunea ca totul sa iasa perfect era foarte mare. Chefii sunt foarte stricti. In restaurantele cu stele Michelin, competitia e foarte mare, vrei intotdeauna sa faci mai bine, este mult stres, multa oboseala. Insa din punctul meu de vedere asa inveti meserie”, spune el.

A facut si greseli, dar acestea nu au facut altceva decat sa-l perfectioneze. "Odata eram foarte obosit si am ars opt litri de lapte. Cheful m-a trimis direct sa spal vasele. Timp de 2 zile doar asta am facut”, isi aminteste el.

Astfel, cea mai importanta lectie pe care a invatat-o aici a fost sa fie serios si riguros. De altfel, exigenta este cea care face diferenta dintre un restaurant normal si unul cu stele Michelin. "Intr-un restaurant normal, faci o treaba foarte buna, dar intr-un restaurant cu stele Michelin, cuvantul cheie este perfectiune”.

Chefii care l-au inspirat cel mai mult si si cei alaturi de care a lucrat de-a lungul timpului. “In primul rand, Bernard Le Prince, primul meu chef care mi-a insuflat pasiunea de a gati. Apoi Yannick alleno, Gabriel biscay si Manuel Martinez. Acesti chefi cu care am lucrat sunt oamenii carora le sunt recunoscator. Datorita lor am ajuns aici”, marturiseste Chef Samuel.

Bucataria lui preferata ramane cea franceza, cu care se si rasfata ori de cate ori isi gateste ceva: “Atunci cand sunt singur, imi place sa-mi prepar o salata buna sau un platou traditional frantuzesc, cum ar fi o tocana de vitel”.


De altfel, un restaurant francez i-a dat si cea mai buna experienta culinara: “Cea mai buna experienta am avut-o la Relais Louis XIII, un restaurant cu 2 stele Michelin din Paris. Au o bucataria traditionala facuta din ingrediente excelente, cu respect si rigoare”.

Tot in Franta insa a avut si cea mai neplacuta experienta: “In sudul Frantei am mancat cel mai prost, la un restaurant foarte scump si cu o mancare foarte rea. Cum spunem noi in Franta, un restaurant de turisti.”